9 decembrie Elixirul dragostei

Duminica, 09 decembrie 2018, ora 18:30, Opera Naţională Română, Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4

Pret bilet: intre 20 si 90 lei

Elixirul Dragostei (L’elisir d’amore), Gaetano Donizetti

Spectacol prezentat în parteneriat cu Teatrul Csokonai Színház din Debrecen

Operă în două acte pe un libret de Felice Romani, după libretul Le philtre al lui Eugène Scribe

Vârsta recomandată: 5+

Deja recunoscut la Milano în urma apariției operei Anna Bolena, Gaetano Donizetti a compus L’elisir d’amore(1832) cu avântul și rapiditatea care îl caracteriza, dezvăluind o capodoperă hazlie și dramatică, deopotrivă naivă și profundă. Comicul poveștii se datorează mai ales atitudinii infantile a îndrăgostitului Nemorino – care crede cu tărie că elixirul comercializat de șarlatanul Dulcamara (de fapt, un simplu și bun vin de Bordeaux) îi va aduce dragostea capricioasei Adina, la care tânjește cu ardoare.

Profunzimea operei rezidă în modul lui Nemorino de a-și demonstra dragostea, acesta fiind dispus ca, pentru a obține suma de bani necesară achiziționării elixirului, să se înroleze definitiv în armată. Gestul o sensibilizează pe Adina și o determină să își anuleze căsătoria cu sergentul Belcore – pretendentul ei ideal.

Aparent, fericitul deznodământ se datorează poțiunii miraculoase; ceea ce contribuie însă la apropierea celor doi tineri este procesul maturizării pe care îl experimentează.

Spectacolul are o pauză şi se încheie în jurul orei 21.15.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.