9 februarie Oracolul plantelor dacice

Joi, 9 februarie 2017, ora 18:30, Libraria Bookstory, b-dul Eroilor, nr. 6-8

Oracolul plantelor dacice – lansare de carte

Librăria Bookstory vă invită la evenimentul de lansare a cărţii Oracolul plantelor dacice, de Muna Naredi şi Rosa Mundi.
Invitată, alături de autori: Adela Fofiu, sociolog.

Oracolul Plantelor Dacice este o carte surprinzătoare şi provocatoare. Nu atât prin ineditul, originalitatea şi unicitatea pe care le propune cititorului, cât mai ales prin modalitatea practică pe care autoarele, Muna Naredi şi Rosa Mundi, o dezvăluie spre a accesa singure lumea minunată a plantelor. Privim de prea multă vreme lumea fiinţelor vegetale ca fiind ceva ce doar văzul, mirosul şi pipăitul ne spun ceva despre ea. Însă dincolo de aceste simţuri se poate deschide o lume nouă, minunată şi misterioasă, dar binevoitoare cu oamenii. Este lumea fiinţelor plantelor pe care strămoşii noştri geto-daci o accesau în fiecare zi, divinizau sufletul şi puterea plantelor şi le cereau mereu ajutorul.

Cartea Oracolul Plantelor Dacice este un „portal” spre această lume. O uşă pe care o puteţi deschide singuri, cu ajutorul celor 56 de carduri, spre a cere ajutor şi ghidare de la plante. Pentru că plantele sunt inteligente subtile, superioa­re, care există pe pământ înainte ca omul să fi apărut. Strămoşii noştri daci erau conştienţi de puterea acestor inteligente minunate şi conlu­crau cu ele. Dacii nu foloseau doar planta fizică în vindecările lor, ci solicitau mai ales ajutor din partea spiritelor plantelor pentru a îndepărta bolile, pentru a găsi îndrumare sau pentru a înţelege natura lucrurilor. Ei credeau că spiritul omului este nemuritor iar trecerea lui prin această viaţă nu poate decât să îl ajute în desăvârşirea lui ca şi fiinţă. Însă desăvârşirea se obţine când fiinţa începe să se cunoască pe sine, în întregul ei. Iar această cunoaştere se realizează, cum spun mulţi oameni iluminaţi, printr-o relaţie armo­nioa­să cu tine şi cu ceea ce este în jurul tău, printr-o adevărată înţelegere a faptului că nu suntem numai noi singurele fiinţe de pe această planetă.

„Multe plante, arbori şi ciuperci erau considerate sacre şi cu rol magic, devenind figuri proeminente în legende şi poveşti, precum Sânzienele, Brânduşele sau Mătrăguna. Străbunii daci au folosit plantele pentru a aduce în viaţă lor hrană binecu­van­tată, vindecare, îmbrăcăminte şi, nu în ultimul rând, înţelepciune şi cunoaştere”, spun autorii Oracolului Plantelor Dacice. Dar oare ce amintiri străvechi declanşează a­pro­pierea de plante? Cum putem să experi­men­tăm conştient această comunicare cu plan­tele? Este poate una dintre provocările lumii noastre să renunţăm la credinţele adânc înră­dăcinate despre această realitate doar văzută. Este o provocare, însă, să acceptăm că poate exis­­ta şi altceva în afară de ceea ce vedem. Poate că tocmai această acceptare este un ade­vărat salt al conştiinţei, al imaginaţiei, iar comu­niunea cu plantele nu mai pare aşa de dificilă. Autorii au conceput cardurile Oracol Plantelor Dacice astfel încât această conectare să devină mai uşoară.

De altfel, realizarea cardurilor a venit ca inspiraţie în urma călătoriilor şamanice de conectare în cele trei Lumi cu Spiritele Plantelor, dar şi a medita­ţiilor cu îngeri pe care le-au iniţiat Muna Naredi şi Rosa Mundi în timpul lucrului. Munca la această carte a fost însoţită de o dietă vegetariană ţinută de autori şi un mod de viaţă introspectiv ce a deschis calea către comunicarea cu Spiritul fiecărei plante spre a afla de la ele cum să fie transmise mesajele lor în lumea noastră.

Cele 56 de carduri din Oracolul Plantelor Dacice prezintă aşadar cele mai impor­tante plante din spaţiul carpatic-danubian, cu numele lor străvechi şi numele popular, precum şi mesajele acestora pentru oameni. Fiecare card reprezintă o plantă aşa cum este ea în natură, plasată într-un colaj cu semnificaţii pe care artista Carmen Maftei le-a descoperit şi intuit în timp ce lucra la grafică lor. Fiecare card este o lucrare de artă care te uimeşte.

Autoarele şi artista vă conduc cu ajutorul Oracolului Plantelor Dacice spre aceste Spirite ale plantelor într-o călătorie a regăsirii de sine. Ele vă ghidează aici cum să vă apropiaţi de Spiritul Plantelor, să aflaţi despre semnele dacice şi poveştile lor, cum să vă pregătiţi setul de cărţi pentru divinaţie şi cum să efectuaţi citirea cu cardurile Oracolul Plantelor Dacice, dar şi moduri de aranjare a cardurilor astfel încât să obţineţi răspunsuri la problemele voastre de la Fiinţele plante cu care doriţi să intraţi în contact.

Adela Fofiu este doctor în sociologie și studiază cauzele culturale ale crizei globale contemporane, în timp ce caută și experimentează potențiale soluții pentru un viitor integru și sustenabil. Acesta e contextul în care, în urmă cu trei ani, a deschis ușa Casei de Cultură Permanentă comunității din Cluj și comunităților translocale care explorează inovarea socială și răspunsurile creative la presiunile crizei. În Casa de Cultură Permanentă, prin economia darului și permacultura socială, Adela a intrat prima oară în contact direct cu șamanismul. Tensiunile dintre gândirea științifică și cunoașterea intuitivă șamanică au fascinat-o de atunci și au determinat-o să aprofundeze motivele pentru care accidentul – sau poate, determinarea – i-a adus în cale practica șamanică și să exploreze cum pot fi armonizate rațiunea și intuiția.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.