Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca prezintă joi, 18 aprilie 2024, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, premiera spectacolului-concert Cântece de speriat frica, realizat de Ada Milea după idei din textele Hertei Müller.          Ada Milea semnează  Ada Milea semnează 

Reconstituind prin cântece parcursul biografic al autoarei româno-germane, Ada Milea explorează o lume fracturată sub presiunea războiului, a dictaturii și a dezrădăcinării, în care iubirea și prietenia își demonstrează constant vulnerabilitatea, dar și puterea. Scenografa Alexandra Mureșan schițează un spațiu intim, menit să îl reflecte pe cel interior, al conștiinței aflate în luptă pentru propria libertate. Acest univers la scară redusă, de o profuzime tainică, este însă populat de umbre, ca niște reverberații ale memoriei. Interpreții Anca Hanu, Radu Dogaru, Cristian Rigman, Mihnea Blidariu, Adriana Băilescu și Miron Maxim, cu contribuția Mădălinei Mânzat și a lui Vlad Negrea, dau voce personajelor dintr-o istorie recentă, dar tot mai străină, personală și universală în simultaneitate, exorcizând prin muzică fricile, regretele și nostalgia unor vremuri în care victimele își împărțeau deseori viața cu propriii călăi.

Născută în 1953 în Banat, într-o comunitate germană, romanciera, poeta și eseista Herta Müller a cunoscut de timpuriu nedreptățile și persecuțiile regimului comunist, pe lângă povara trecutului nazist al propriului tată. Sub supravegherea constantă a Securității ceaușiste și supusă la varii șicane pentru activitatea sa literară și pentru asocierea cu societatea disidentă Aktionsgruppe Banat, autoarea a părăsit România în 1987, stabilindu-se la Berlin. Opera sa, indiferent de genul în care se încadrează, este marcată de o poezie a fragilității, ce devoalează suferința oprimării și a exilului. Herta Müller a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 2009.

Următoarele reprezentații ale spectacolului vor avea loc duminică, 21 aprilie 2024, ora 19:00 și vineri, 26 aprilie 2024, ora 19:00.

Cântece de speriat frica

după idei din texte de Herta Müller

spectacol-concert de: Ada Milea

scenografia: Alexandra Mureșan

consultant: Ernest Wichner

reglaj sunet: Victor Panfilov

asistent scenografie: Cate Cherecheș

Distribuţia:

Ea: Anca Hanu

Prietenul de la chitara electrică: Radu Dogaru

Prietenul de la tobe: Cristian Rigman

Prietenul de la clape și bas: Mihnea Blidariu

Mama: Adriana Băilescu

Securistul: Miron Maxim

Prietena de la lumini și de la regia tehnică: Mădălina Mânzat

Securistul de la sunet: Vlad Negrea

regia tehnică și lumini: Mădălina Mânzat

sonorizare: Vlad Negrea

Pentru realizarea spectacolului au fost folosite texte din volumele:

Immer derselbe Schnee und immer derselbe Onkel (Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică) de Herta Müller

© 2011 Carl Hanser Veerlag GmbH & Co. KG, München

Mein Vaterland war ein Apfelkern (Patria mea era un sâmbure de măr) de Herta Müller

© 2014 Carl Hanser Veerlag GmbH & Co. KG, München

Der König verneigt sich und tötet (Regele se-nclină și ucide) de Herta Müller

© 2003 Carl Hanser Veerlag GmbH & Co. KG, München