Aplauze fulminante în încheierea Microstagiunii estivale Opera Summer Hub 2020

Opera Summer Hub

Efervescență, armonie, artiști de excepție, evenimente spectaculoase și amintiri unice – aceasta a fost atmosfera în care s-a desfășurat și încheiat ieri Microstagiunea estivală Opera Summer Hub 2020.

Bucuria muzicii și a dansului a fost readusă publicului clujean pe parcursul întregii veri de Opera Națională Română din Cluj-Napoca, inițiatoarea acestui proiect inedit, co-organizat alături de Asociația Culturală „Opera 2 You”, Cluj Innovation Park și Asociația Clusterul de Industrii Creative Transilvania, în cadrul Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative Cluj-Napoca (CREIC) – spațiu dinamic pentru comunități de creativi, freelanceri, pentru start-up-uri, dar și corporații, cu activitate în industriile culturale și creative. Le-a fost alături Londoner – unul dintre cele mai cunoscute branduri de pe piața HoReCa din Cluj-Napoca. Proiectul s-a bucurat de susținerea Primăriei și a Consiliului Local Cluj-Napoca, fiind prezentat în cadrul SAMER – Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României, inițiată de Ministerul Culturii.

Opera Summer Hub

Microstagiunea a reaprins reflectoarele după îndelungata așteptare din ultimele luni, prin evenimente montate în aer liber, în condiții de maximă siguranță pentru toți participanții, pe scenele Cluj Innovation Park. Proiectul estival s-a bucurat de aplauzele a peste 5.200 de spectatori, toate evenimentele lirice și coregrafice ale acestei ediții fiind oferite cu casa închisă.

Unică pe scena culturală a României, inițiativa „Opera Summer Hub” a avut misiunea de a oferi o experiență artistică senzorială, adaptată contextului limitărilor pe care le traversăm în această perioadă, dând o notă optimistă peisajului clujean estival. Proiectul estival a propus publicului seri tematice săptămânale, care au îmbinat arta lirică cu cea gastronomică într-o fuziune fascinantă, sub egida a două concepte artistice: Opera à la Carte și Opera Picnic. Prezentate pe terasa din cadrul CREIC, evenimentele Opera à la Carte își surprindeau plăcut spectatorii prin recitaluri tematice, acompaniate de cine fine de vară, pregătite de bucătarii Londoner. La rândul său, Opera Picnic este cel care și-a delectat publicul prin spectacole mai ample, prezentate pe generoasa scenă din amfiteatrul verde al Cluj Innovation Park, gazda soliștilor, balerinilor și Orchestrei Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

 Surprizele plăcute și notele inedite au fost prezente pe tot parcursul microstagiunii, atât prin temele artistice abordate, precum și prin invitații speciali. Opera à la Carte: Seara Franceză, Seara Spaniolă, Italiană, Americană sau Românească, și Opera Picnic: Opereta sub clar de lună, Filmul în concert, Disney Medley, Gala Rossini, Beethoven 250 sau Seară de balet, au încântat și surprins în egală măsură. Distribuțiile acestora i-au reunit pe îndrăgiții artiști ai teatrului liric clujean cu invitații speciali ai microstagiunii – artiști de renume și apreciere internațională, precum: sopranele Irina Baianț, Nadejda Cerchez,  mezzosoprana Adriana Feșteu, tenorii Sergiu Săplăcan, Eusebiu Huțan, Tony Bardon, pianistul Mihai Diaconescu, maestrul Ionel Tudor și dirijorul Andrei Tudor, dar și apreciații artiști Maia Morgenstern și Ovidiu Lipan Țăndărică, care au oferit publicului clujean o premieră absolută de neuitat: Terranova: Renașterea Spiritului.

Menținând amintirea vie a proiectelor de tradiție Opera Aperta și La Operă, create de teatrul liric clujean și reiterate anual în centrul cetății clujene, proiectul „Opera Summer Hub 2020” a păstrat la fel de pulsant acest spirit artistic, reamintind farmecul muzicii și al dansului ce transcend timp și spațiu, reunindu-ne indiferent de distanțele fizice.

Deschiderea oficială a Stagiunii 2020/2021 este următoarea invitație specială adresată publicului la începutul lunii octombrie, atunci când premiera „Bastien și Bastienne” de W. A. Mozart va fi prezentată la rândul său în aer liber. Aceasta va fi continuată cu reaprinderea reflectoarelor în interiorul sălii de spectacole a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, unde revederile artiștilor cu publicul vor respecta toate măsurile și recomandările prevăzute de lege, instituția lirică clujeană prezentând recitaluri, recitaluri camerale, concerte și opere în concert – evenimente ce implică pentru moment un număr restrâns de participanți. Programul complet al deschiderii noii stagiuni lirice va putea fi consultat în curând pe site-ul oficial www.operacluj.ro, iar biletele vor fi disponibile pe pagina  www.bilete.ro .

Proiectul Opera Summer Hub 2020 s-a bucurat de sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.