Companiile și instituțiile publice au ocazia să găzduiască în perioada următoare ateliere dedicate reducerii risipei alimentare. Banca Regională pentru Alimente Cluj organizează astfel de întâlniri în care angajații și managerii din județele Cluj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Alba află metode practice prin care fiecare persoană poate economisi bani și reduce risipa alimentară.
„Prin promovarea unor obiceiuri de consum responsabile, companiile pot economisi resurse și, implicit, bani. Să nu uitam că risipa cea mai mare de alimente se face la nivel de consumator. Atelierele pot ajuta angajații să devină mai conștienți de modalitățile prin care să reducă risipa alimentară nu doar acasă, ci și în birou. Astfel de inițiative contribuie și la crearea unei culturi organizaționale pozitive, în care angajații se simt parte din ceva mai mare decât activitatea lor zilnică”, declară vicepreședintele executiv al Băncii Regionale pentru Alimente Cluj, Andreea Bobiș.
În ultima perioadă, mai multe organizații și firme au contactat Banca pentru Alimente, iar atelierele online și offline în companii, școli și instituții sunt parte din activitățile băncii.
„Prima dată când companiile ne-au abordat a fost în 2020. Am făcut câteva ateliere și în pandemie, online. Anul trecut o campanie a cerut din nou o oferta, iar anul acesta din nou. Ne bucură mult interesul”, spune Andreea Bobiș.
Ea afirmă că în cadrul proiectului Turdenii Reduc Risipa Alimentară, finanțat de Fundația Comunitară Cluj, Banca Regională pentru Alimente Cluj a amplasat în 5 companii din Turda colțuri de sustenabilitate cu informații și trucuri despre risipa alimentară. „Am organizat și la nivel național mai multe activități de voluntariat corporativ cu firmele care au participat la acțiuni de sortări și distribuiri de alimente în comunitățile vulnerabile. În plus, am lucrat și cu angajații din firmele care au participat la colecta națională de alimente. Acum dorim să oferim ocazia tuturor celor dornici să se implice în combaterea risipei să ne cheme în firma lor”, completează Andreea Bobiș.
Elevii și tinerii, fascinați de atelierele de combatere a risipei alimentare combatere a risipei alimentare
Discuții și ateliere de gătit pe tema reducerii risipei alimentare au loc și în universități, școli și grădinițe. În fiecare an, Banca Regională pentru Alimente Cluj răspunde la zecile de mesaje prin care reprezentanții ONG-ului sunt chemați să le vorbească copiilor și tinerilor sau chiar să experimenteze practic comportamente anti-risipă.
„Atelierele sunt exact ceea ce lipsește unei comunități pentru a fi un catalizator între cei care au posibilitatea să ofere și cei care au nevoie să primească. E un transfer care aduce beneficii ambelor părți, dar pentru acest transfer este nevoie de campanii de conștientizare, campanii pe care cei de la Banca pentru Alimente le derulează fie fizic, fie în mediul virtual.
Clasa pe care o manageriez a beneficiat, în perioada septembrie 2023 – iulie 2024, de 4 astfel de campanii. Chiar dacă poate să pară prea mult într-un singur an școlar, vă spun cu certitudine că nu e deloc așa! Asta pentru ca echipa Băncii pentru Alimente, reușește să captiveze de fiecare dată. Astfel de activități sunt exact ceea ce trebuie pentru a face procesul educativ atractiv, interactiv, util, iar recompensa dulce primită la finalul fiecărei activități a avut efectul scontat, fiecare copil simțindu-se un mic erou pentru că a salvat acea hrană încă gustoasă”, precizează învățătoarea Anca Corla, de la Școala Horea Cloșca și Crișan din Turda, județul Cluj.
Dacă doriți să găzduiți ateliere de combatere a risipei alimentare în compania, instituția sau organizația dumneavoastră, îi puteți contacta pe reprezentanții Băncii Regionale pentru Alimente Cluj printr-un mesaj pe adresa de email cluj@bancapentrualimente.ro.
Donează 2 euro pe lună
O altă modalitate prin care persoanele fizice se pot implica este o donație lunară de 2 euro pe lună, printr-un sms cu textul HRANA la numărul 8845.
Astfel, fiecare donator ajută la salvarea de la risipă a unei cantități de aproximativ 9 kilograme de mâncare/lună, hrană care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni în nevoie din județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.
3.213 tone de alimente au fost salvate de la risipă de la înființarea Băncii Regionale pentru Alimente Cluj, din 2018 și până în prezent. Numai anul trecut cantitatea salvată a depășit 1.100 de tone. 21.000 persoane din 119 ONG-uri partenere care se ocupă grupuri vulnerabile au fost ajutate cu hrană salvată de la risipă, iar în campaniile băncii s-au implicat până acum 33 companii.
Federația Băncilor pentru Alimente din România cuprinde nouă Bănci Regionale pentru Alimente în București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați.
Aceasta este o mare rețea națională de solidaritate la dispoziția societății, organizațiilor caritabile și a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au mai multă nevoie de hrană.