Autenticitatea în relații și alternative relaționale

Trăim într-o societate care dictează felul relațiilor pe care oamenii ar trebui să le aibă. Se pune accent pe întemeierea unei familii, pe căsătorie și perpetuarea speciei, indiferent de dorințele personale ale membrilor, dând la o parte orice alte concepte pe care aceștia le au în ceea ce privește viața relațională.

Oamenii au fost făcuți să creadă că sunt atipici sau că nu sunt realizați dacă nu au o familie, dacă nu sunt într-o relație sau nu vor copii.

Societatea pune multe presiuni asupra oamenilor, sub diferite forme, pentru a se implica într-o relație. Sunt unele persoane care se simt de-a dreptul rușinate că nu au o relație, evitând pe cât se poate socializarea din considerente de ”lipsă de partener”. Sunt alte persoane care țin neapărat să aibă un partener pentru ”a da bine”. Și mai sunt acele persoane care caută cu disperare să aibă o relație fără să știe ”de ce”. Acestea sunt cazuri în care societatea în care trăim are influența ei și este important ca oamenii să realizeze aceste lucru, să reziste presiunii sociale și să aleagă CONȘTIENT dacă să se implice sau nu într-o relație.

Mai sunt și acele situații în care, implicată fiind deja într-o relație, dar într-o relație defectuoasă, o persoană este dispusă să facă multe compromisuri și să se resemneze cu nefericirea de zi cu zi din teama de etichetări sau singurătate. Sau în anumite situații ajunge să se refugieze în alcool, minciună sau aventuri.

Lumea s-a schimbat. Normele sociale vechi în mare parte nu mai corespund lumii noi. Viața relațională diferă tot mai mult. Din păcate, foarte puțină lume îndrăznește să recunoască că totuși ceva este greșit în mentalitatea societății în care trăim, că așteptările acesteia nu corespund de multe ori cu valorile interioare ale persoanelor.

În cadrul acestui eveniment dorim să punem accentul asupra alternativelor relaționale, subiect foarte puțin cunoscut de unii, dar tot mai căutat în rândurile sociale. Workshop-ul nu urmărește să pună într-o lumină favorabilă un tip de relaționare sau altul, ci pur și simplu le prezintă.

În urma acestui eveniment participanții vor câștiga: claritate în ceea ce privește alt gen de relații decât cele tradiționale, instrumente de comunicare și relaționare pe care să le folosească în cadrul oricăror tipuri de relații, încurajare în privința asumării autenticității.

Principalele puncte atinse:
– Poliamoria și anarhia relațională – Ce este? Ce presupune?
– Cum poți evolua într-o relație de tip mono-/poli-amorie? – tehnici și exerciții de dezvoltare personală.
– Autenticitate vs. siguranță în relații
– Libertatea în relații, fie ele monogame sau de poliamorie.

Cui se adresează workshop-ul? Tuturor persoanelor care vor să cunoască și să înțeleagă alternativele oferite relațiilor tradiționale, dar și persoanelor sau cuplurilor care vor să descopere tehnici și exerciții de dezvoltare personală în cadrul relațiilor pe care le au.

Facilitatori: Raluca Rusu și Monica Barbovschi

Raluca Rusu este trainer de dezvoltare personală, life-coach și relationship-coach. Este implicată într-o relație monogamă și împreună cu soțul ei au creat site-ul www.jurnaldecuplu.com, un site dedicat vindecării și evoluției personale în cadrul relațiilor de cuplu. Lucrează atât cu persoane singure, cât și cu cupluri care doresc să atingă măreția în viața de zi cu zi. Cel mai adesea folosește terapia Imago pentru cuplurile care apelează la ea. În cadrul workshop-ului va vorbi despre subiectele propuse din perspectiva relațiilor monogame. Mai multe despre Raluca puteți citi aici: http://ralucarusu.wixsite.com/ralucarusu/despre-mine

Monica Barbovschi este doctor în sociologie și practică relații deschise din 2010. Cu certitudine, formarea profesională a avut un impact asupra felului în care Monica a început să (își) gândească libertatea în relațiile cu ceilalți, trecând prin diverse forme, de la poliamorie ierarhică și non-ierarhică, la anarhie relațională, care lasă o mai mare fluiditate și flexibilitate relațiilor pentru transformarea naturală într-o direcție sau alta. Dar dincolo de tipul de relații practicat, Monica este de părere că menținerea unei atitudini de deschidere, ce include deschiderea de sine (sub forma vulnerabilității), deschiderea către partener/i și alte persoane din viața noastră (sub forma onestității), și deschiderea către o varietate de posibilități sunt necesare oricărei relaționări, monogame sau non-monogame. La începutul anului 2015, Monica a înființat grupul de Facebook ”Diversitate in relații” (https://www.facebook.com/groups/SRARomania) , un grup al cărui scop este de a organiza evenimente, împartăși resurse și de a crea un cadru de discuții și solidaritate în jurul stilurilor de relaționare alternative monogamiei (relații deschise, poliamorie, anarhie relațională, dar nu numai). Grupul s-a format inițial la Cluj, dar acum numără aproape 500 de membri, inclusiv din București, Timișoara, Brașov. În cadrul workshop-ului, va vorbi despre subiectele propuse prin prisma relațiilor deschise. Mai multe despre Monica puteți citi aici: http://www.monibarbovski.net/about

Costul aferent organizării: 50 lei/ participant

Locația va fi anunțată ulterior persoanelor înscrise oficial.

Data: 22 februarie 2017, ora 18:00

Înscrierea se face completând următorul formular: https://goo.gl/forms/XmJS08argQC59qGJ3

Parteneri Media: I Like Cluj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.