Castelul Haller se afla situat in localitatea Coplean din judetul Cluj. La fel ca toate celelalte castele si aceasta constructie este una care atrage anual foarte multi turisti si face cinste intregului judet. Castelul Haller este inscris pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, lista elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania in anul 2010.

Castelul Haller – istorie si descriere

Castelul Haller este unul dintre putinele obiective turistice din Cluj construit in stil Baroc ceea ce il face cu totul special. Castelul Haller a fost ridicat in perioada cuprinsa intre anii 1721 si 1771, de catre guvernatorul Transilvaniei Ioan Haller. Din pacate in anul 1920 Castelul Haller a trecut printr-un incendiu in urma caruia acoperisul ( realizat si el in stil Baroc ) a fost distrus in totalitate. In anul 1948 Castelul Haller a fost transformat de catre comunisti in spatiu C.A.P. Din anul 1989 de cladire nu s-a mai ocupat nimeni si astfel, in prezent a ajuns sa fie mai mult o ruina.

Castelul Haller are o lungime de 24,5 metri, iar zidurile sunt masive avnd o grosime de 1 metru. In trecut, incinta locatiei era inconjurata de un zid masiv de piatra, zid care se mai poate observa chiar si in prezent. In partea stanga a zidului de intrare, vizitatorii pot observa ruinele turnului circular.

Legenda castelului

Asemanator oricarui edificiu important din tara noastra si obietivul prezentat de noi are o legenda extrem de interesanta. Astfel, in aceasta poveste se spune ca in sat era o vrajitoare tiganca care a blestemat tot personalul castelului, deoarece i-a biciuit sotul, pe care ea il considera nevinovat. Blestemul era ca locuitorii castelului sa aibe parte doar de paragina si boli. Imediat dupa acest blestem, toti locuitorii de la castel au avut numai probleme.

foto

La cum arata castelul putem spune ca blestemul functioneaza chiar si in ziua de azi. Cu toate ca are o istorie de mai bine de 800 ani, ruinele castelului inca rezista. Acestea sunt printre putinele dovezi vii care indica faptul ca in localitatea Coplean a fost unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania. De altfel, locul este extrem de frumos si poate cineva va ingriji chiar si aceste ruini care au mai ramas.

Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.