Castrul roman Potaissa – istoria din Turda

Castrul roman Potaissa

Castrul roman Potaissa este cel mai frumos si interesant monument istoric si arheologic din orasul Turda. Aceasta asezare este foarte aproape de Cluj-Napoca. Castrul roman Potaissa a fost construit de catre Legiunea a 5 a Macedonica in anul 168. Asemeni multor alte obiective din judetul Cluj, si Castrul se afla inscris pe lista momenumentelor istorice din judet. Aceasta lista a fost eloborata de catre Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania, in anul 2010.

Cum s-a construit Castrul roman Potaissa

Cu ajutorul rocilor care erau extrase din mai multe cariere din apropiere s-a inceput ridicarea primelor constructii. Obiectivul ocupa o suprafata de aproximativ 24 ha. Laturile lungi, adica cele de nord si sud sunt de aproximativ 573 m. Laturile scurte de la est la vest masoara aproximativ 408 m. Aprovizionarea cu apa a obiectivului se facea cu ajutorul unei conduce din teracota. Castrul roman Potaissa avea mai multe fantani si era prevazut chiar si cu un canal deversor al apelor reziduale. Acest canal se poate observa in partea de nord – est a castrului si era extrem de bine conservat, gratie unei constructii speciale.

Alte date interesante despre Castrul roman Potaissa

O buna parte dintre vestigiile cercetate de catre arheologi au fost consolidate si conservate extrem de bine. Dintre acestea amintim: poarta de pe latura de vest, un bastion de cutina tot de pe latura de vest, un alt bastion din coltul nord – vestic, anumite parti din cladirea comandamentului principal si bineinteles canalul deversor.

De ce sa vizitezi Castrul

Obiectivul este fascinat si extrem de ataragator pentru cei pasionati de istorie si cultura. Datorita bunei conservari, chiar si in prezent se mai pot observa foarte multe edificii care dateaza inca de pe vremea Dacilor. Tocmai aceste edificii ne fac mandrii de inaintasii nostri si de cat de priceputi erau ei atunci cand ridicau un obiectiv menit sa ii ajute in procesul de aparare a teritoriului lor.

O vizita pana la Castrul roman Potaissa este indicata pentru orice turist care vine in Cluj – Napoca. Este la doar cativa km de capitala Ardealului si este un loc absolut uimitor si fascinant. Va recomandam sa vzitati acest obiectiv turistic.

Deschis turistilor fara taxa de vizitare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.