În prima zi din anul școlar 2024-2025, Fundația Comunitară Cluj și Asociația Plaiuri Noi lansează un apel de înscrieri a liceenilor din Cluj-Napoca în proiectul „The Butterly Effect”, care își propune să formeze 40 de agenți ai schimbării care să implementeze proiecte de mediu în școlile lor.
Până la începerea următorului an școlar, tinerii vor deveni oameni resursă pe o platformă online menită să sprijine școlile clujene în Săptămâna Verde, iar proiectele lor vor fi documentate și oferite la cheie pe aceeași platformă, gata de implementat de către elevii clujeni.
Efectul fluturelui este schimbarea pe care o așteptăm în urma acestui proiect: 40 de elevi de liceu, selectați în baza dorinței de implicare, trăiesc experiențe în natură (printr-o excursie de 2 zile și o tabără de vară de 10 zile) și află de la specialiști, prin ateliere și activități, despre provocările de mediu cu care ne confruntăm; ajutați de alți specialiști, mapează provocările de mediu la nivel local și gândesc soluții care să le adreseze; întorși în școlile lor, se transformă în agenți ai schimbării și implementează 20 de proiecte în care implică cel puțin câte 30 de colegi (600 în total); proiectele sunt publicate pe o platformă, pentru a putea fi replicate de oricare școală din municipiul Cluj-Napoca (nevoile mapate sunt locale) și luate ca exemplu de orice școală din România.
Prin acest model ne asigurăm că impactul este unul real și concret și se propagă asemenea cercurilor pe care le provoacă o piatră aruncată în apă, continuând să producă efecte și după finalizarea proiectului nostru. Mizăm pem faptul că tinerii sunt mai receptivi la informație când aceasta este transmisă de alți tineri, iar adulții – în special părinții – dau dovadă de mai mai multă disponibilitate pentru schimbare când aceasta este propusă de copiii lor.
Calendarul proiectului
- Deschiderea aplicațiilor: 9 septembrie 2024
- Închiderea aplicațiilor: 9 octombrie 2024
- Selectarea participanților: 10-14 octombrie 2024
- Anunțarea câștigătorilor: 15 octombrie 2024
- Experiențe în natură, în proximitatea orașului: 18 octombrie – 4 noiembrie 2024
- Experiențe în natură, în oraș, la sugestia participanților: noiembrie 2024 – iunie 2025
- Tabăra Metamorfoza: 22-27 iunie 2025
- Lansarea platformei cu proiecte de mediu gata de implementat: septembrie 2025
Pot aplica la acest proiect elevi de liceu din Cluj-Napoca, indiferent de clasă. Aplicația se va face în echipă de câte doi pe platforma de grant management a Fundației Comunitare Cluj: https://bit.ly/ScrisoareIntentie prin crearea unui cont de către unul dintre aplicanți. Este necesar ca echipele să fie formate cu elevi din același liceu, dar nu este obligatoriu ca ei să fie din aceeași clasă. Nu este exclusă participarea a două sau mai multe echipe din aceeași școală, cu condiția ca la finalul taberei să avem proiecte gândite și gata de implementat în 20 de școli din Cluj-Napoca.
Costurile aferente activităților din proiect vor fi suportate de Fundația Comunitară Cluj și partenerii de proiect.
Care sunt oportunitățile pentru liceeni și dezvoltarea lor personală?
- Liceenii vori învăța o mulțime de lucruri inedite despre natură și protejarea acesteia.
- Vor descoperi, prin sport și mișcare, locuri noi din natură în jurul orașului.
- Vor lucra în echipă și vor cunoaște o mulțime de alți tineri implicați în rezolvarea problemelor comunității.
- Vor cunoaște experți și specialiști în mediu care au potențialul de a inspira și de a se transforma în mentori pentru orice tânăr aflat în proces de dezvoltare.
- Vor avea ocazia să se implice în schimbarea în bine a școlii/comunității lor prin implementarea proiectului scris în tabără.
- La sfârșitul proiectului vor primi un certificat și o diplomă care vor atesta participarea și implicarea în proiect. Aceste documente vor reprezenta un avantaj la înscrierea la facultate sau în obținerea unui loc de muncă.