Nigel Kennedy, cel mai aclamat violonist de muzică clasică din toate timpurile, concertează în România la Sala Palatului din Bucureşti, duminică, într-un show-concept, ce are ca temă centrală lucrarea “Anotimpurile”, de Antonio Vivaldi.

Kennedy declara: “Am început să cânt muzică pentru a împărtăşi cu oamenii această bucurie nebună a sunetelor”. Concertul cuprinde ”Anotimpurile” scrise de Vivaldi în 1723 şi publicate în 1725 în Amsterdam, reinterpretate într-o manieră unică, şi o aventură extravaganţă cu “peripeţii sonore” alături de o întreagă orchesta compusă din 30 de muzicieni.

The Guardian a menţionat că, dacă cineva are dreptul de “a se juca” cu Vivaldi, acela este cu siguranţă Kennedy. “Totuşi suntem în secolul XXI şi îmi doresc să prezint o nouă interpretare a pieselor, o nouă fomă cu un fond profund, lucru ce mi se pare vital pentru lumea modernă de azi”, adaugă Kennedy.

După spectacolul din Bucureşti, marele artist va susţine un al doilea concert live în România, de dată aceasta la Cluj-Napoca, pe 19 octombrie, ora 20:00.

“Toţi suntem sensibili la muzică, fără nicio ezitare spun acest lucru. Am interpretat de atâtea ori “Anotimpurile” de Vivaldi, probabil de mii de ori, şi vreau să ofer tot ce-i mai bun din mine. Sper că această nouă abordare să aducă o explozie de bucurie în inimile oamenilor”, a declarat Kennedy.

Biletele se găsesc la următoarele preţuri: categoria I – 350 lei, categoria II – 250 lei, categoria III – 150 lei, categoria IV – 100 lei. Ele pot fi cumpărate din reţeaua Eventim: www.eventim.ro, Librăriile Cărtureşti, magazinele Germanos, magazinele Vodafone.

Pentru mai mult de 25 de ani, britanicul este recunoscut ca unul dintre cei mai virtuozi violonişti din lume. Talentul său absolut unic şi aprecierea în masă a spectatorilor au oferit noi perspective repertoriului clasic şi contemporan, fiind cel mai bine vândut violonist de muzică clasică din toate timpurile.

Kennedy este născut în 1956, în Brighton, East Sussex. Un copil minune, care la 10 de ani alege înregistrările de jazz ale lui Fats Waller, pe care le aude la tatăl său vitreg. A fost elev al Şcolii de Muzică Yehudi Menuhin, ulterior făcându-şi studiile cu Dorothy DeLay, la Juilliard School New York.

Începutul carierei sale l-a făcut pe terenul muzicii clasice, interpretând şi înregistrând majoritatea marilor concerte de vioară, mai târziu trecându-şi în repertor şi genurile de jazz, klezmer. De la o vârstă fragedă a fost protejatul lui Menuhin. După decesul acestuia, s-a descoperit că finanţase personal educaţia lui Kennedy.

În 2002, Kennedy a fost numit ca director artistic al Orchestrei Poloneze de Cameră. Discografia sa este extrem de populară. Versiunea celebrelor „Anotimpuri” a intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai bine vândută înregistrare a tuturor timpurilor (2 milioane de exemplare).

A concertat alături de cele mai prestigioase orchestre şi dirijori şi a colaborat cu numeroşi artişti şi trupe faimoase, printre care Paul McCartney, The Who, Jeff Beck, Kate Bush, Jack DeJohnette. Bunicul lui Nigel, Lauri Kennedy, a fost violoncelist principal în Orchestra Simfonică BBC şi a cântat cu Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Arthur Rubinstein.

Bunica acestuia a fost Dorothy Kennedy, pianista, care l-a acompaniat pe John McCormack şi i-a învăţat pe copiii lui Enrico Caruso. Lauri şi Dorothy s-au stabilit în Australia, unde s-a născut fiul lor, violoncelistul John Kennedy. Nigel Kennedy are 30 de rude apropiate în Australia, pe care le vizitează ori de câte ori are turnee acolo.

Sursa: ZiuadeCluj