Cetatea Bologa se afla situata in localitatea Bologa din judetul Cluj. Cetatea Bologa este renumita pentru istoria ei si datorita faptului ca este una dintre cele mai vechi asezaminte din zona. Obiectivul se afla la 60 km distanta de orasul Cluj – Napoca si este situat in directia de mers catre Oradea.

Cetatea Bologa in Evul Mediu

Cetatea Bologa a fost atestata documentar in anul 1304, deci iata inca un obiectiv turistic extrem de important de pe langa Cluj – Napoca.

Cetatea a fost utilizata o buna bucata de timp ca si refugiu pentru cei care erau din zona, desigur in momente grele, de razboi. Insa Cetatea Bologa si-a castigat renumele abia in secolul 17, atunci cand otomanii au cucerit Oradea.

Din pacate, dupa cativa ani cetatea a fost distrusa, datorita unei explozii. In ciuda exploziei au ramas in picioare turnul si cateva ziduri.

Trebuie sa precizam faptul ca turnul avea acoperisul din lemn, iar la sfarsitul secolul 20, acoperisul a cedat si astfel din Cetatea Bologa au mai ramas doar edificiile din piatra. De-a lungul vremii, cetatea a suferit numeroase modificari si a trecut prin foarte multe procese de degradare.

De ce sa vizitati acest obiectiv

Cetatea este unul dintre cele mai importante obiective istorice din judetul Cluj. Astfel, arheologii, pasionatii de istorie si multi altii, sunt asteptati sa descopere Cetatea  sau ceea ce a mai ramas din ea ( turnul si cateva ziduri ).

Bologa este o localitate incarcata de istorie si cu siguranta daca veti merge acolo veti auzi si descoperi povesti uimitoare despre istoria Transilvaniei si nu numai. Doar aici exista foarte multe mituri nestiute de catre majoritatea populatiei. Cetatea Bologa este si un minunat loc de relaxare pentru cei care doresc sa viziteze Transilvania.

Chiar daca este unul dintre cele mai importante obiective turistice si istorice din Transilvania inca nu s-a amenajat si imprejmuit locul si astfel oricine poate vizita Cetatea Bologa, indiferent de anotimp.

Este bine ca persoanele care doresc sa viziteze acest obiectiv important sa stie ca urcarea sau catararea pe zidurile care au mai ramas in picioare este strict interzisa, deoarece sunt subrede si exista riscul de prabusire oricand.

Cetatea Bologa - legatura istorica dintre Cluj si Oradea

Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.

Citeste si despre: Piata Muzeului si farmecul ei