Cetatea Moldovenesti este situata in comuna cu acelasi nume si mai este cunoscuta si sub denumirea de Cetatea Turzii. Chiar daca este cunoscuta si sub denumirea de Cetatea Turzii, aceasta denumire nu este foarte corecta. Cetatea Moldovenesti este una dintre cele mai vechi astfel de asezaminte din Transilvania medievala.  Obiectivul a fost ridicat in perioada cuprinsa intre secolele 11 si 13. Acest obiectiv se afla relativ aproape de orasul Cluj – Napoca. Chiar daca in prezent este o ruina, Cetatea Moldovenesti reprezinta unul dintre cele mai importante obiective turistice situate pe Valea Ariesului.

Cetatea Moldovenesti – istoric

 

Cetatea-Moldovenesti

foto

Primul document de atestare a cetatii dateaza inca din anul 1075. In acest document extrem de important cetatea este prezentate intr-un mod indirect. La scurt timp dupa ce s-au finalizat lucrarile de constructie, Cetatea Moldovenesti a fost fortificata cu ajutorul unor ziduri extrem de rezistente. Fortificarea cetatii a avut loc in secolul 12. In secolul urmator a avut loc o invazie a tatarilor, ceea ce a condus la o deteriorare accelerata a superbului obiectiv turistic.

Ce s-a intamplat cu obiectivul turistic

 

Din pacate la sfarsitul secolului 13 cetatea a fost abandonata si a intrat intr-un amplu proces de deteriorare. In prezent acolo se mai pot observa doar cateva ramasite ale cetatii de altadata. In ziua de azi, cei care vor pot sa vada cateva ruine si un sant care aduce aminte de celebra cetate de acum cateva secole. Imediat ce a inceput sa se degradeze, pietrele din zidurile cetatii au fost folosite in alte scopuri. In loc sa se faca reabilitatea obiectivului, cu pietrele din ziduri s-a ridicat biserica din comuna. Nu doar ca s-a ridicat biserica, dar au fost ridicate si mai multe case din comuna respectiva. Biserica si oamenii din comuna au avut si ei o contributie semnificativa in deteriorarea obiectivului turistic.

Biserica Moldovenesti

foto

Daca se facea reabilitarea la timp, iar piatra nu se folosea in alte scopuri, in ziua de azi acolo era o zona turistica extrem de importanta. Asa, comuna are o biserica de care nu prea sunt interesati turistii si ruinele unei cetati ce putea deveni atractia comunei. Chiar si in aceste conditii comuna este destul de vizitata de catre pasionatii de istorie si arheologi.