Cheile Turzii reprezinta cel mai important punct turistic din judetul Cluj. Obiectivul se afla la aproximativ 6 km la Vest de municipiul Turda. In cadrul acestui peisaj se afla si o arie naturala protejata. Gratie formei sale, zona Cheile Turzii este preferata de alpinisti. Acest lucru se intampla si datorita faptului ca ei ajung relativ usor cu echipamentul in zona. Aici se tin in fiecare an foarte multe concursuri de acest gen. Intre timp, in zona au aparut foarte multe case de vacanta menite sa-i gazduiasca pe turistii dornici de aventura.

formatiuni stancoase Cheile Turzii

Cheile Turzii – caracteristici

Cheile Turzii s-au format datorita erodarii rocilor de calcar. Obiectivul se intinde pe o suprafata de 324 ha.  Cheile Turzii au o lungime de aproximativ 1300 m. si o inaltime de pana la 200 m.

Vedere Cheile Turzii

Cheile Turzii se remarca datorita unui peisaj salbatic. De asemenea, aici sunt peste 1000 de specii de plante, foarte multe animale si fluturi, unele dintre ele fiind unicat. Aceste chei sunt strabatute de paraul Hasdate.

Cheile Turzii

Date biogeografice – Cheile Turzii

Printre multitudinea de plante care se gasesc aici, putem observa si planta denumita Piciorul Cososului. Totodata din flora existenta in Cheile Turzii, enumeram si:  omagul, stanjenelul violaceul, vulturica, scorusul argintiu si usturoiul salbatic.

Paraul Hasdat

In ceea ce priveste fauna existenta in Cheile Turzii, putem constata ca exista aproximativ 67 de specii de pasari. Dintre vieturitoarele reprezentative pentru aceasta zona amintim: numerosi pesti, vulpi, nevastuici, mistreti, iepuri, caprioare, serpi, dar si binecunoscutul jder de piatra.

Peisaj din Cheile Turzii

Acest loc minunat ne suprinde si cu foarte multe pesteri. In acest loc sunt aproximativ 60 de pesteri arcade. Majoritatea pesterilor din Cheile Turzii sunt de dimensiuni mici ( de pana la 20 m lungime ), insa exista si o pestera mai mare, ce are 123 m. lungime. Pesterile cele mai cunoscute sunt: Pestera Calastur, Pestera Liliecilor, Pestera Cetatea mare ( cea mai lunga ), Grota lui Hill si altele.

Podul dintre chei

In fiecare an aici vin  extrem de multi turisti, fie ca este vara sau iarna. In acest fel obiectivul este cel mai vizitat si important punct turistic din judetul Cluj. Cu siguranta, cei care vin in acest loc superb, vor pleca acasa doar cu amintiri frumoase si cu dorinta de a reveni cat mai repede posibil.

stanci din Cheile Turzii

Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.

Citeste si despre Gradina Botanica