Una dintre cele mai iubite animații din istoria cinematografiei, semnată de Hayao Miyazaki, seara „Crazy Belgians!”, un film noir cu Jeanne Moreau și un maraton Trainspotting îi așteaptă pe clujeni la Cinemateca TIFF, în luna februarie. Cinefilii din Cluj-Napoca au parte de avanpremiere, filme-reper în cinematografie și întâlniri cu cineaști în fiecare joi, la Cinema Victoria.

Program Cinemateca TIFF

Joi, 2 februarie, 20.00

My Neighbor Totoro (1988)

Regia: Hayao Miyazaki

Animație, aventură | Japonia, 1988 | 88’

Fiți gata să porniți într-o lume colorată, unde numai cei cu suflete de copil îl vor putea întâlni pe Spiritul Pădurii, Totoro! Două surori, Satsuki și Mei, se mută într-o casă nouă. Spre încântarea lor, descoperă că în pădurea din apropiere locuiește un spirit misterios, care le face cunoștință cu personaje extraordinare – inclusiv o pisică-autobuz! Sunteți pregătiți?

My Neighbor Totoro este considerată dintre cele mai bune animații din istoria cinematografiei. Impactul cultural a fost imens, în special în Japonia, unde Totoro a devenit un personaj iubit de copii și de adulți deopotrivă. Totoro a avut ulterior apariții episodice în alte animații, a fost transformat în mascotă și jucărie și a dat numele unui asteroid.

„Iată un film pentru copii făcut pentru lumea în care ar trebui să trăim, nu pentru cea pe care o ocupăm acum. O lume în care, dacă întâlnești o creatură uriașă și ciudată în pădure, te ghemuiești pe burta ei și tragi un pui de somn. De câte ori îl văd, zâmbesc, zâmbesc, zâmbesc” – Roger Ebert

Joi, 9 februarie

20.00 – Belgica

Regia: Felix van Groeningen

Dramă, comedie | Belgia, Franța, Olanda | 2016 | 127’

Un film despre o viață dominată de excese – alcool, sex și droguri – de la regizorul lui The Broken Circle Breakdown. Scenariul pornește de la povestea reală a doi frați, proprietari ai faimosului bar Charlatan din orașul Ghent. Coloana sonoră excelentă îi aparține trupei Soulwax, care a compus melodii pentru mai multe formații fictive din film. Premiul pentru regie la Sundance 2016. Din 17 februarie, în cinematografele din România.

22.30 – Mor să-ți spun! / Je me tue à le dire

Regia: Xavier Seron

Comedie neagră | Franța, Belgia | 2016 | 90’

Michel Peneud va muri. La fel ca mama lui, doar că mamei lui i-a spus că va muri chiar doctorul ei. Prin urmare, ea a decis să trăiască şi să-l iubească pe Michel. Doar că Michel crede că dragostea ei e enervantă. Într-o asemenea măsură că dezvoltă şi el simptome similare cu ale mamei lui. Ce-ar fi dacă şi Michel ar avea cancer la sân?

Un debut puternic, o tragicomedie absurdă, în alb-negru, distinsă cu Premiul Juriului tinerilor francofoni la TIFF 2016. (Reluare Mor să-ți spun!: duminică, 12 februarie, 17.30)

Joi, 16 februarie, 20.00

Ascensor pentru eșafod / Ascenseur pour l’échafaud

Regia: Louis Malle

Dramă, thriller | Franța, 1958 | 88’ | Cu: Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Lino Ventura

Un bărbat își asasinează șeful cu ajutorul soției acestuia, care îi este amantă. În dorința de a scăpa de un indiciu compromițător, acesta rămâne blocat în liftul care ducea la locul crimei.

Debutul lui Louis Malle (la doar 24 de ani) este una dintre bijuteriile Noului Val francez. Un film noir modern, cu o coloană sonoră remarcabilă, semnată de Miles Davis. Pe fundal, fascinantul Paris, filmat în special noaptea.

Joi, 23 februarie

20:00 Trainspotting (1996)

Regia: Danny Boyle

Cu: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Carlyle, Kelly Macdonald

O adaptare a romanului cu același titlu scris de Irvine Welsh. Mark Renton și prietenii lui, Spud, Sick Boy, Tommy și Begbie, trăiesc într-un cartier din Edinburgh și sunt dependenți de heroină. Revolta lor împotriva valorilor de bază ale societății este auto-distructivă. Dar ei se bucură de ea, fără a realiza că sfârșitul este inevitabil.

T2: Trainspotting (2017)

Unul dintre cele mai așteptate sequel-uri din ultimii ani, T2:Trainspotting reunește o parte din distribuția originală, sub regia aceluiași cineast, Danny Boyle, și după un scenariu scris tot de John Hodge. „T2: Trainspotting este tot ce speram, la modul rezonabil, că va fi: înfricoșător, amuzant, de o tristețe disperată și cu multe înflorituri vizuale îndrăznețe”, scrie criticul Peter Bradshaw în The Guardian.

Biletele pot fi cumpărate în avans de la casieria Cinema Victoria.

Rezervări: http://www.cinemavictoria.ro/rezervari

Programul Cinematecii TIFF va fi actualizat permanent pe: http://tiff.ro/cinemateca-tiff/calendar

Cinemateca TIFF este un proiect gândit ca o continuare a Festivalului Internațional de Film Transilvania pe parcursul anului. Publicul clujean va putea viziona filme care au făcut istorie în cinematografie, producții independente premiate în festivaluri, retrospective ale unor autori importanți, dar și filme noi, în avanpremieră în România.

Cinemateca TIFF este un proiect inițiat de Asociația Film și Cultură Urbană (AFCU), în parteneriat cu Asociația Victoria Film și Casa TIFF.