Classic Unlimited, turneul național de promovare a muzicii clasice în spații atipice, a ajuns la final.

Seria de concerte a început în 26 octombrie la Hala Fix din Iași, fosta hală industrială Moldomobila, a ajuns în berăria Casa cu Bere din Bistrița, a poposit la Alba Iulia în Cetatea Alba Carolina pentru ca mai apoi să ajungă la București, în librăria Cărturești Carusel, în magazinul Pegas din Timișoara și s-a încheiat cu patru concerte la Cluj: în atelierul de reparații Autoworld Audi, tipografia Daisler Print House, biroul Fapte și sediul Betfair Cluj din clădirea The Office.

„Classic Unlimited a fost tot ce am sperat să fie și încă mult mai mult. Au fost trei săptămâni intense, cu multă muncă, oameni extraordinari, locuri inedite, o echipă cum nu poți să-ți dorești mai faină și mai ales multă muzică pe care am redescoperit-o în diverse locuri. Spuneam la începutul turneului că-mi doresc să învăț cât mai multe din acest proiect. Cred că s-a schimbat ceva în mine datorită proiectului și probabil că vor trece săptămâni sau luni până când voi putea înțelege cu adevărat tot ce s-a întâmplat aici. Au fost trei săptămâni în care am fost un pianist fericit, iar Classic Unlimited este cel mai frumos cadou pe care mi l-aș fi putut dori”, spune pianistul Bogdan Vaida.

Public curios, dornic să descopere muzica clasică în locuri neconvenționale

În cadrul concertelor, pianistul le-a arătat participanților că muzica clasică poate să fie accesibilă și că este ușor de înțeles, dacă e adusă într-un mediu prietenos, deschis, în care publicul se simte confortabil. În total, peste o mie de persoane au luat parte la concertele Classic Unlimited.

Programul concertelor a inclus un Intermezzo de Johannes Brahms, Nocturna op. 48 nr 1 de Frédéric Chopin, Toccata de Sigismund Toduță, Rapsodia Ungară de Franz Liszt și Tablouri dintr-o expoziție de Modest Mussorgski.

„Turneul Classic Unlimited a avut o energie foarte bună în jurul lui. S-a văzut asta și în interiorul echipei noastre și mai ales la publicul participant la concerte. A fost o experiență foarte bună pentru noi. Marea victorie este că am reușit să dăm culoare muzicii clasice și să avem în săli un public foarte curios, dornic să descopere. Iar Bogdan a avut grijă să îmbrace muzica în ceva pe gustul lor, ceva ce să-i atragă”, spune Alin Vaida, director executiv Fapte.

Găzduiți un concert Classic Unlimited în 2018

Succesul ediției din această toamnă îi determină pe organizatorii turneului să se gândească la o continuare a proiectului. Classic Unlimited va avea a doua ediție în 2018, iar de acum este deschisă o listă cu locuri în care pot fi organizate anul viitor concerte de muzică clasică.

Orice firmă, instituție, organizație sau persoană fizică poate propune un loc de desfășurare pentru viitoarele concerte Classic Unlimited.

Propunerile se primesc online pe site-ul www.classicunlimited.ro.

Classic Unlimited este un turneu organizat de Fapte, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Staropramen și Almdudler.

Despre artist

Pianistul Bogdan Vaida s-a născut la Cluj-Napoca în 8 septembrie 1981. A absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, apoi a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” sub îndrumarea profesoarei Ninuca Oșanu Pop. În 2002 a plecat cu o bursă Erasmus în Freiburg, Germania, la „Musikhochschule”, unde a rămas până la absolvirea studiilor.

S-a stabilit în Germania, la Freiburg și a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa. În prezent, Bogdan Vaida este solistul turneului Klassik Mittendrin, care a debutat în octombrie 2015 în Germania, proiect care a inspirat Classic Unlimited.