Cluj EcoTrail Ultramarathon

Cluj EcoTrail Ultramarathon

Încă din 2018, atunci când România a sărbătorit 100 ani ca stat național unitar, comunitatea de alergători are un eveniment dedicat Zilei Naționale. Se numește Cluj EcoTrail Ultramarathon, și a pornit din dorința de a uni toți pasionații de mișcare în aer liber la ultimul mare concurs de trail running din an.

La ediția 2023, sunt întâmpinați în Baza Sportivă Gheorgheni, locul de start și finish, peste 1.000 de alergători din 175 de localități ale României, printre care București, Cluj, Constanța, Brasov, Timișoara, Oradea și Iași, Craiova și 20 țări, dintre care cei mai mulți vin din Franța, Moldova, Italia, Germania și Marea Britanie.

4 curse, provocări unice pentru fiecare tip de alergător

Evenimentul promovează valori pur românești, aduse la lumină prin produse locale de care se pot bucura concurenții în kit și câștigătorii ca premii, prin atmosfera relaxată, de sărbătoare, în care prieteni se regăsesc și prietenii noi se formează, și prin curse pentru toate nivelurile de pregătire, oferind provocări atât alergătorilor experimentați (Ultra 50km, Half 25k), cât și curioșilor la început de drum (Marty Cross 15km sau Mini EcoTrail 7km).

Un eveniment responsabil și sustenabil

Cu toate că a început din dorința de a oferi alergătorilor o ultimă provocare înainte de finalul de an, cu timpul, Cluj EcoTrail a devenit mai mult decât un concurs de trail running. Este ultimul eveniment de calibrul său pentru următoarele luni înscris în calendarul ITRA (Internațional Trail Running Association), parte din ITRA National League Romania 2023, la care alergătorii pot acumula puncte ITRA și își pot îmbunătăți indexul UTMB – Ultra Trail de Mont Blanc.

Este și un eveniment sustenabil, în care se încurajează reciclarea adecvată la toate punctele de alimentare și hidratare, precum și eliminarea completă a paharelor și tacâmurilor de unică folosință la puncte, prin impunerea unui echipament obligatoriu din care nu trebuie să lipsească simbolul tricolor. Mai mult, pentru a reduce amprenta evenimentului asupra mediului înconjurător, sunt concepute scheme de transport în comun pentru a elimina nevoia de mașini personale și a încuraja o experiență cât mai plăcută de deplasare atât pentru alergători, cât și pentru însoțitorii lor.

Cluj EcoTrail este și un eveniment responsabil. Prin parteneriate cu organizații caritabile, concursul oferă alergătorilor ocazia de a participa pentru fapte bune. Alături de asociația Totul Este Posibil și în cadrul campaniei Marele Crăciun, ediția 2023 oferă fiecărui alergător posibilitatea de a oferi cursei sale un scop personal și de a strânge fonduri pentru a ajuta copiii și bunicii de sărbători. O altă inițiativă este campania de Restart a Pantofilor de Sport, care are în vedere strângerea pantofilor de alergare vechi, dar în stare bună, pentru a oferi copiilor din medii defavorizate șansa la încălțăminte sportivă adecvată.

Un concurs cât o tradiție

În 2023, Cluj EcoTrail Ultramarathon sărbătorește a șasea ediție și devine treptat un succes internațional, având 20 țări reprezentate pe lângă alergători din toate colțurile României. Paul Smereciuc, directorul Cluj EcoTrail afirmă: “Ne bucură nespus de mult interesul pentru concursul nostrum este o recompensă pentru toată munca depusă în primii 5 ani, inclusiv în anii de pandemie, pe care ne ambiționăm să o continuăm în edițiile următoare. Așteptăm cu nerăbdare să sărbătorim 1 Decembrie cu atât de mulți alergători și să ne bucurăm împreună de sport și de Ziua Națională”.

Cluj EcoTrail Ultramarathon este un eveniment susținut de Consiliul Județean Cluj și Primăria Municipiului Cluj Napoca.

Pentru mai multe informații, vizitează https://clujecotrail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.