ClujShorts se apropie

Cluj Shorts

Au mai rămas câteva zile până când vom da startul Festivalului Internațional de Scurtmetraje ClujShorts 2017. Propunem spre vizionare producții de ultimă oră din întreaga lume: regizori tineri, regizori premiați, regizori îndrăzneți, experimentați și începători, cu toții își vor spune poveștile între 3 și 9 aprilie la Cinema Victoria. Dar dincolo de cele șase zile de proiecții dintre cele mai diverse, am pregătit o serie de evenimente cheie, prin care lumea filmului, și în mod deosebit cea a scurtmetrajului, se dezvăluie …

Vineri, 31 martie vă invităm la conferința de presă, care va marca deschiderea ediției cu numărul 5 a ClujShorts. Aceasta va avea loc la clădirea The Office, Bd 21 Decembrie 1989 nr 77, la parter, Sala de Conferințe, la ora 15.00; vom răspunde întrebărilor tuturor și vom ciocni un pahar. Motive avem. Acreditările de presă le vom face în cadrul acestei întâlniri informale.

Tot vineri, începând cu ora 19 ne vom întâlni cu Paul Mureșan, la o Proiecție Specială de animații și o discuție cu realizatorul lor. Aceasta va avea loc la Casa Vega (Opera Națională Română din Cluj-Napoca ( Intrarea Actorilor). E pentru publicul 16+. ( https://www.facebook.com/events/730001800499235/ )

Sâmbătă, 1 aprilie ClujShorts e Out and Loud. Vă așteptăm în Parcul Iulius Mall, între orele 14 și 22,  să vă bucurați alături de noi de venirea primăverii. Ni s-a promis soare. Ceea ce  propunem e bună dispoziție și invitați speciali. După ce se lasă seara,  ne vom reaminti de edițiile ClujShorts precedente, prin proiecția aniversară: ClujShorts 5 ani. ( https://www.facebook.com/events/672940039560614/ )

Duminica, 2 aprilie aduce Proiecția Specială și un Artist Talk cu Ana Simon, O familie de artiști ai cinematografiei francofone: Michel, François și Ana Simon (Centenar François Simon 1917-2017). De la ora 15, la sediul partenerului nostru, Institutul Cultural Francez, Cluj-Napoca, str. I. C. Brătianu nr. 22, vor rula 3 filme, menite să ne facă să descoperim sau să redescoperim familia Simon. ( https://www.facebook.com/events/213401515806599/ )

Luni, 3 aprilie, de la orele 18.00 vă invităm să luați parte la vernisajul expoziţiei anuale ClujShorts Un cadru. O poveste. Anul acesta o avem invitată pe artista clujeană Teodora David, la Studioul Ciorchin, B-dul Nicolae Titulescu nr. 2. Vom  privi, vom asculta, vom discuta, în compania pictoriței expozante și a curatorului expoziției, Filip Mihai Odangiu. Vom avea vreme să o facem, lângă un pahar de vin sau de apă, pentru șoferi. Sau nu veniți cu mașina.( https://www.facebook.com/events/369462676773630/ )

Va urma, de la ora 20, Proiecția Specială, organizată în parteneriat cu PATRIR, a filmului eveniment Home, în regia lui Daniel Mulloy, cu Jack O’Connell. Proiecția e urmată de masa rotundă  vizând subiectul tratat de film- refugiații-  o temă ce rămâne în continuare extrem de actuală. Evenimentul va avea loc la Flying Circus, str. Universitații nr.3. ( https://www.facebook.com/events/1848861341997285/ )

Începând de marți, 4 aprilie, ClujShorts 2017 vă invită la Cinema Victoria. Începem ca de obicei cu un remember: ClujShorts 2016. Programul complet al proiecțiilor ClujShorts 2017 este disponibil pe site-ul nostru www.clujshorts.ro, https://www.facebook.com/ClujShorts/ , precum și în variantă tipărită.

( http://clujshorts.ro/ro/program-cluj-shorts-2017/ ).

Și pentru că povestea și genul scurtmetrajelor e specifică unor perioade din viață, am ordonat filmele în calupuri dedicate pentru vârsta adecvată. Amintim îndeosebi:

Pentru copiii peste 4 ani, am selectat animații internaționale care nu conțin dialoguri. Acestea vor fi proiectate în zilele de joi, 6 aprilie și sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 11.00, având durata de 60 minute.

Pentru școlari, cu vârsta peste 8 ani, animațiile dedicate vor rula în zilele de miercuri, 5 aprilie și vineri , 7 aprilie, de la ora 11.00, cu durata de 60 minute.

20 filme abordează teme de interes pentru vârsta adolescenței. Scurtmetrajele dedicate adolescenților vor fi proiectate în fiecare zi, în perioada 5-7 aprilie, în calupuri de câte o oră și jumătate, de la orele 13. Genurile filmelor sunt diverse: comedii, drame, animații, documentare.

Proiecțiile de joi, 6 aprilie și vineri, 7 aprilie, ora 23 sunt interzise celor sub 18 ani.

Pe toată perioada proiecțiilor, publicul spectator are responsabilitatea de a se simți bine; și, ca într-un stat democrat, are posibilitatea sau, de ce nu, obligativitatea de a-și exprima părerea, votând filmul preferat. Consecința acestui vot este, la final, acordarea Premiului Publicului.

Și pentru că dorim să vă familiarizăm și cu elementele din spatele scenei unui film de scurt metraj, vă așteptăm la Artist talk  cu regizorul și producătorul filmului The Wedding Patrol, Germania.

Ce limite și ce șanse apar în crearea artistică a unui film de scurt metraj? Ce importanță are acest gen în biografia unui regizor? Ce provocări există în finanțarea unui scurtmetraj sau în plasarea lui pe piața cinematografică? Acestea și multe alte întrebări în jurul particularităților filmului de scurt metraj vor fi dezbătute de către regizorul Rogier Hardeman și producătorul Alexander Pfeuffer în artist talk-ul pe tema ”Calea lungă către filmul scurt” și, bineînțeles, în discuțiile cu publicul. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German și  Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul UBB și va avea loc vineri de la ora 16, sala Cinema, str. Mihail Kogalniceanu 4, Cluj-Napoca.

De asemenea, sesiuni de întrebări și răspunsuri vor însoți proiecțiile de film, pe scenă urcând membri ai echipelor de producție, sosiți la Cluj pentru acest eveniment.

Ca și în anii trecuți, am pregătit publicului spectator multiple surprize, tombole cu premii puse la dispoziție de către partenerii și sponsorii ClujShorts 2017. Nu le putem dezvălui, pentru că sunt surprize.

Această săptămână de scurtmetraje va fi încununată de Gala de Premiere, 8 aprilie, ora 19, găzduită de cunoscutul actor și stand-up comedian Dragoș Pop, care va aduce (din nou) pe scena Cinematografului Victoria o notă de umor și clasă. Gala este deschisă publicului larg și va fi urmată de proiecția filmelor câștigătoare.

Duminică, 9 aprilie, de la orele 13 și 15 vom revedea filmele câștigătoare ClujShorts 2017, luându-ne adio astfel de la încă o ediție ClujShorts, cea de a 5-a.

Vă așteptăm la ClujShorts, garantând că veți găsi cel puțin un punct de rezonanță cu această lume atât de reală și atât de fantastică!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.