Clujul, în primele 6 orașe inovatoare din U.E.!

Clujul

Clujul, în primele 6 orașe inovatoare din U.E.! Cluj-Napoca a fost desemnat între cei 6 finaliști pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării.

Vineri, 11 septembrie, Comisia Europeană a anunțat care sunt cele mai inovative orașe din Uniune, în urma unei competiții strânse care s-a derulat începând din 23 iunie 2020 până acum, la care au participat sute de orașe.

“Finanțat de Horizon 2020, programul de cercetare și inovare al UE, premiul recunoaște inițiativele excelente care poziționează orașele europene drept locuri de testare pentru inovare.” se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene.

2020: Alocări de la bugetul local pentru educație

Clujul

Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca au alocat în acest an 9,1 mil. euro școlilor clujene, astfel:

— 5,8 mil. euro pentru achiziționare de dezinfectanți, măști, viziere, echipamente IT (laptopuri, tablete, camere web, licențe, videoproiectoare, table interactive), sisteme didactice de predare online, servicii de cablare internet (incluzând 3,7 mil. lei rezervă până la sfârșitul anului pentru achiziționarea de echipamente IT suplimentare în cazul în care vor mai fi alte nevoi specifice situației epidemiologice);

— 3,3 mil. euro pentru dezinfectarea școlilor, lucrări de întreținere și reparații la unitățile școlare;

— 188.000 euro pentru lucrări de reparații la 8 creșe din municipiu.

Extindere pogram autobuze școlare

Clujul

Programul „Autobuze școlare” se extinde cu noi trasee pentru elevii clujeni, începând de luni, 14 septembrie.

Reamintim clujenilor că toți elevii din municipiu beneficiază de abonamente gratuite, cu 120 călătorii/lună.

Distribuire ghiozdane pentru elevii care provin din familii defavorizate

Municipalitatea clujeană acordă în acest an 450 de ghiozdane și seturi de rechizite elevilor aflați în evidențele Direcției de Asistență Socială și Medicală a Primăriei Cluj-Napoca.

Programul se desfășoară anual și vine în sprijinul copiilor care provin din familii cu venituri reduse.

Tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional

Copiii proveniți din familii defavorizate beneficiază în anul școlar 2020-2021 de sprijin financiar în valoare de 500 lei/an școlar care va putea fi utilizat în vederea achiziționării de materiale școlare.

Perioada de depunere a solicitărilor pentru acordarea acestor tichete sociale pe suport electronic este 31 august – 24 septembrie.

Parkingul Mogoșoaia 9 a fost finalizat

Parkingul Mogoșoaia 9 din cartierul Mănăștur a fost finalizat și a început distribuirea abonamentelor.

Clădirea este o premieră în România prin concept – parkingul are 2 nivele în subteran, iar pe acoperiș au fost amenajate modern spații de recreere.

Parkingul dispune de 294 locuri de parcare și include:

– 2 destinate persoanelor cu dizabilități;

– 9 locuri pentru mașini electrice (5 cu echipament și 4 fără echipament);

– 23 pentru motociclete/mopede;

și 46 locuri sigure pentru biciclete.

Parking Primăverii 20, finalizat

Al doilea parking de cartier finalizat recent este situat pe str. Primăverii din cartierul Mănăștur și are 376 locuri de parcare, din care:

– 16 locuri pentru persoanele cu dizabilități

– 6 pentru mașini electrice (2 cu echipament și 4 fără echipament)

– 4 locuri pentru motociclete/mopede

– 32 locuri în parking pentru biciclete.

Un nou parc în cartierul Mănăștur

În locul garajelor demolate în zona parkingului Primăverii 20 a fost amenajat nu doar un parking, ci și un mic parc, pe o suprafață de aproximativ 4.000 mp, pentru locuitorii cartierului Mănăștur și nu numai.

Detalii tehnice: gazon rulat 2.424 mp, 55 arbori plantați, zonă de fitness, mese de ping-pong, șah , zonă de joacă pentru copii, etc.

Consultare publică: Regulament pentru trotinetele electrice

În perioada 4-21 septembrie, Primăria Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică privind regulamentul prin care se stabilesc condițiile de utilizare a domeniului public de către operatorii de flote de trotinete electrice și utilizatorii acestora.

Regulamentul aflat în dezbatere publică poate fi consultat aici: https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/dezbatere-publica/regulamentul-privind-conditiile-de-utilizare-a-trotinetelor-electrice-inchiriate-prin-intermediul-unei-platforme-online-in-regim-self-service-pe-domeniul-public-al-municipiului-cluj-napoca/?fbclid=IwAR3c8_5zhToJJZyjcH22_a4j4p4ZWbxtccukYn0hlQvG9pPEsSVs4RhF1eA.

Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro.

Extindere și modernizare zonă agrement Lac I Gheorgheni

Noua amenajare completează spațiul de promenadă existent. Investiția include modernizarea iluminatului public, amplasarea de elemente de mobilier urban, precum și amenajarea unei suprafețe de cca. 1.600 mp spațiu verde în jurul lacului.

Creșa „Martinel” din cartierul Bună Ziua

Din 15 octombrie va fi dată în folosință noua creșă din cartierul Bună Ziua care va avea o capacitate de 60 locuri cu 3 grupe de copii.

Clădirea are o suprafață de 1.000 mp și a fost preluată în domeniul public în luna iulie 2020.

Sala de sport a C.N. „Gh. Șincai”: Clădire-monument istoric, restaurată

Lucrările de consolidare și reabilitare ale sălii de sport de la Colegiul Național „Gh. Șincai” au presupus protecția, conservarea și restaurarea tuturor elementelor construcției, reabilitarea arhitecturală şi structurală, precum și dotarea sălii cu mobilier, tabele de marcaj și alte dotări corespunzătoare activităților sportive.

Prima etapă pentru un nou cămin de bătrâni în municipiu

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului local Cluj-Napoca din data de 10 septembrie, prin proiectul de H.C.L. nr. 71h/10.09.2020 a fost dat în folosință Direcției de Asistență Socială și Medicală a Primăriei Cluj-Napoca imobilul situat pe Calea Baciului nr. 18 din municipiu, proiect din inițiativa primarului.

Hotărârea aprobată în ședința din această săptămână este o etapă cheie după identificarea locației, pentru construirea unui Centru rezidențial de îngrijire și asistență socială pentru vârstnici, acum fiind permisă realizarea de investiții de la bugetul local pentru convertirea acestui imobil.

Pietonalizarea zonei istorice a orașului – str. M. Kogălniceanu și străzile adiacente

Proiectul de modernizare și reabilitare a uneia dintre cele mai atractive și intens circulate zone ale Clujului – „Lucrări de Amenajare Urbană strada Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente” se află în stadiul de procedură de licitație pentru execuția lucrărilor.

Această investiție cu fonduri europene face parte din programul Oraș pentru pietoni al Primăriei Cluj-Napoca, care are ca obiective majore creșterea calității spațiului public, dezvoltarea culoarelor pietonale și de mobilitate alternativă în zona istorică și în cartiere.

Conceptul de proiectare pentru zona Kogălniceanu a fost stabilit prin Concurs internațional de soluții.

Procesele de digitalizare continuă: Nou sistem pentru scanarea documentelor

Clujul

Primăria Cluj-Napoca a implementat un nou sistem digital pentru îmbunătățirea relației Cetățean-Primărie, care are la bază o rețea de scannere instalate la Registratura Primăriei și la Primăriile de cartier (60 noi aparate).

Cu ajutorul noului sistem de scannere, municipalitatea are ca obiectiv eliminarea copiilor de documente solicitate frecvent, precum copia după buletin, în toate cazurile în care procedurile legale actuale permit acest lucru (există cazuri în care este necesară includerea la dosarul fizic a copiei după buletin, pentru ca dosarul respectiv să poată parcurge toate etapele conform prevederilor legale actuale).

Distribuire măști persoanelor din familii defavorizate

Clujul

În perioada 1-4 septembrie, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin D.A.S.M. a distribuit măști de protecție, conform OUG nr. 78/2020, persoanelor aflate în evidențele Direcției de Asistență Socială și Medicală.

Acțiune de deratizare pe domeniul public

Clujul

Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță desfășurarea unei acțiuni de deratizare a  domeniului public,  în perioada 14.09.2020-30.09.2020, între orele 8:00 – 16:00.

Com`ON Cluj-Napoca

Clujul

Clujenii sunt invitați din nou să susțină ideile tinerilor pentru oraș: până duminica, 20 septembrie, clujenii care au peste 14 ani pot vota pe platforma Com’ON Cluj-Napoca10 inițiative din cele 70 care au intrat în etapa de vot a procesului Com’ON Cluj-Napoca 2020.

Cinema Dacia și Cinema Mărăști, redeschise publicului

Clujul

Din data de 6 septembrie, cinematografele administrate de Primăria Cluj-Napoca au fost redeschise publicului, oferind clujenilor de toate vârstele proiecții de film la care accesul este gratuit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.