Concert de muzică franceză veche

Festivalul de artele spectacolului muzical SCENA, din acest an, este dedicat teatrului, muzicii și dansului din secolul al XVII-lea. Punctul de maximă intensitate al acestuia – sau „apothéose”, cum l-ar numi muzicienii francezi ai secolului al XVII-lea – îl va constitui concertul final, ce va avea loc duminică, 5 noiembrie, la ora 19, în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gh. Dima”.

Programul concertului va fi alcătuit din piese aparținând unor compozitori francezi din secolul al XVII-lea: Jean-Baptiste Lully, Charles Tessier, Marc-Antoine Charpentier, Sébastien Le Camus, Gabriel Bataille, Sainte Colombe le Fils, Louis Couperin, pe care publicul clujean are, astfel, șansa de a le asculta, poate pentru prima dată, într-o interpretare excepțională. Dacă cuvintele ”extraordinar” sau ”regal” nu ar fi, deja, atât de subțiate de prea multa lor folosire, aș spune că este vorba de un ”concert extraordinar” sau de un ”regal” de muzică franceză veche. Am să spun, însă, că este un concert unic în peisajul muzical clujean și că un astfel de eveniment are loc foarte rar.

Interpreții, care cântă în formația botezată, semnificativ, l’Entretien des Muses sunt artiști consacrați a căror prezență pe scena academiei noastre ne onorează și ne bucură în cea mai mare măsură. Este vorba despre soprana Claire Lefiliâtre, baritonul Vlad Crosman, clavecinistul Stéphane Fuget și violista de gamba Kaori Uemura.

Așadar, invitația la concert le este adresată tuturor celor care doresc să trăiască o experiență muzicală de mare rafinament și intensitate artistică.

L’ENTRETIEN DES MUSES

Claire Lefilliâtre / Artist liric (FR)

Pasionată de cântul și expresia barocă, Claire Lefilliâtre s-a format sub îndrumarea lui Alain Buet și Valérie Guillorit (canto), Eugène Green și Benjamin Lazar (declamație și gest baroc), Agnès de Brunhoff (tehnică Alexander) și s-a specializat în interpretarea muzicii franceze și italiene a secolului XVII.

Cunoașterea aprofundată a repertoriului baroc, face din Claire Lefilliâtre un interpret desăvârșit al acestei muzici, fiind invitată în numeroase ansambluri și festivaluri, pe scene celebre din întreaga lume (Opéra Comique, Opéra de Rouen, Opéra d’Avignon, Festivalul din Utrecht, Filarmonica din Sankt Petersburg, Palau de la Música din Barcelona, Academia Santa Cecilia din Roma, Palatul Artelor din Budapesta, Festivalul Bozar din Bruxelles, Concertgebouw din Amsterdam, Tokyo, Kobé, New York, Washington, Buenos Aires, Beijing, Shanghai….).

Între ansamblurile cu care colaborează în mod regulat, se numără Le Poème Harmonique, Les Nouveaux Caractères, La Fenice sau ansamblul rus Pratum Integrum, împreună cu care a susținut recent un recital somptuos cu muzica lui Rameau, la Teatrul Balșoi din Moscova.

Vlad Crosman  / Artist liric (FR)

A absolvit cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la secţia de canto clasic (2010) şi regie teatru muzical (2011). Din septembrie 2011 este barocker cu „acte în regulă”, fiind unul dintre cei 17 cântăreţi ai Centrului de Muzică Baroc de la Versailles. Alături de orădean, doar doi cântăreţi sunt străini: un maghiar şi o quebequeză.

Centru de muzică barocă de la Versailles este o instituţie pe lânga Ministerul Culturii, care are ca scop redescoperirea şi promovarea patrimoniului muzical francez al secolelor XVII şi XVIII. Este înfiinţat în 1987 printr-un departament axat pe cercetarea manuscriselor, tratatelor şi reeditatea partiturilor.

Majoritatea concertelor şi spectacolelor

Centrului este captată de Radio France Musique, care îi promovează din plin. Centrul de muzică Baroc de la Versailles participă la concerte în întreaga lume. A avut participări la festivalurile de muzică barocă de la Hardelot, Sully sur Loire, Abbay de Soreze, Sablee.

Stephane Fuget / Clavecin (FR)

Stéphane Fuget a studiat pianul cu maeștri precum Catherine Collard și Jean-Claude Pennetier, orga cu Nicole Pillet-Wiener, clavicordul cu Ilton Wjunisky, clavecinul cu Christophe Rousset, Pierre Hantaï și Ton Koopman, și dirijatul orchestral cu Nicolas Brochot.

A luat premiul întâi pentru clavecin și bas continuu la Conservatorul Superior de Muzică din Paris. Este, în același timp, absolvent al Conservatorului Regal de La Haye. A obținut premiul patru la Concursul Internațional de Clavecin din Brugge.

Stéphane Fuget colaborează adesea cu dirijori precum Christophe Rousset, Jean-Christophe Spinosi sau Marc Minkovski. Este invitat să concerteze pe marile scene internaționale ale lumii (Opéra Bastille, Théâtre du Châtelet, Théâtre des Champs-Elysées, Opéra-Comique din Paris, DNO în Amsterdam, Staatsoper et Theatre an der Wien, la Monnaie de Bruxelles, Oper Frankfurt, Bilbao, Montpellier, Toulouse, Strasbourg, Rennes, Nancy, Leipzig, Drottningholm, Séoul, Tokyo).

Stéphane Fuget a fondat L’Entretien des Muses, cu care interpretează concerte sau înregistrează discuri (Festival d’Utrecht, Festival d’Ambronay, Festival Baroque de Pontoise, Printemps des Arts de Nantes, Péniche Opéra, Oratoire du Louvre, France Musiques, Deutschland Radio Berlin).

Stéphane Fuget este profesor în cadrul Departamentului de Muzică veche al Conservatorului Regional din Paris și a deschis recent prima clasă de operă barocă din Franța.

Kaori Uemura / Viola da gamba (BE)

Kaori Uemura, născută în Japonia, începe să cânte la vioară la vârsta de trei ani și, apoi, la violă, la doisprezece ani. Va lua lecții de viola de gamba cu pionierul acestui instrument, în Japonia, Toshinari Ohashi. După ce își ia diploma de absolvire la Tokyo, ea pleacă la Bruxelles unde studiază cu Wieland Kuijken. Se stabilește în Belgia și devine una dintre cele mai solicitate gambiste din Europa, ea înregistrând și cântând, cu regularitate, în formații de cameră precum Le Poème Harmonique, Les Talens Lyriques condus de Christophe Rousset, Les Arts Florissants, Cantus Cölln, Bach society în Olanda, sau cu Ricercar Consort.

Ea este invitată adesea ca solistă pentru a concerta cu orchestra la Concertgebouw, Amsterdam.

PROGRAMUL FESTIVALULUI: https://goo.gl/3tbLd7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.