Concertul de închidere a turneului național Fiori e Colori

Concertul de închidere a turneului național Fiori e Colori

Începutul de toamnă a adus pe scena sălii Auditorium Maximum un concert de închidere a turneului național ”Fiori e Colori”, susținut de Rodica Vica, soprană, Maria Bîldea harpă și Ana Postolachi, artist plastic – bursier în cadrul programului Tinere Talente desfășurat de Fundația Regală Margareta a României. Concertul de închidere Concertul de închidere

Concertul care a avut loc în data de 14 septembrie 2022, orele 19.00 a propus un frumos recital de 22 lieduri și arii pe teme florale, aceste partituri fiind rearanjate pentru formula de duo voce și harpă. Se poate descifra un alfabet prin care florile comunică prin muzică, fiind un limbaj inedit între flori și harpă. Mijloacele de exprimare au redat prin muzică bucuria vieții, frumusețea, exuberanța și prospețimea florilor, ciclicitatea și evoluția vieții tereste. Frumusețea melodică a exuberantelor lieduri florale amintesc de afirmația lui R. Tagore „Prima floare înflorită pe Terra a fost o invitație la un cântec încă nenăscut.”

Prin modul în care s-au îmbinat diversele fragmente muzicale s-a pus în valoare o multitudine de valențe expresive ale muzicii clasice. Programul concertului a conținut piese de: Henry Purcell, George Enescu, Alessandro Scarlatti, Giulio Caccini, Franz Schubert, César Franck, Gabriel Fauré, Nicolae Bretan.

În buchetul muzical sunt regăsite violetele lui Alessandro Scarlatti – Le violette, crinii lui Giulio Caccini – Amarilli, mia bella, macii lui Gabriel Fauré – Le Papillon et la Fleur, liliacul lui Ernest Chausson – Le temps des lilas, crizantemele lui Sabin Drăgoi – Crizanteme și trandafirii lui George Enescu – Estrene de la Rose, Henry Purcell – Sweater then Roses, etc.

Pe fondul sonor la recitalului și inspirată fiind de sunetul magic al harpei, artista Ana Postolachi a pictat în ulei o lucrare de o sensibilitate deosebită prin nuanțele temei florale.

Concertul a avut o componentă caritabilă, fondurile obținute în urma vânzării biletelor fiind direcționate către programele de terapie desfășurate de Asociația Autism Transilvania.

Soprana Rodica Vica, alături de sunetul celest al harpei Mariei Bîldea au strâns ropote de aplauze din rândul iubitorilor de muzică, invitați la concertul caritabil Fiori e Colori de la Auditorium Maximum. „Atunci când cântă ea, până și păsările se opresc să o asculte”. S. Collins.

de Anemona Maria Frate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.