Dialoguri cu inteligența artificială, frânturi de intimitate, muzică și povești ale singurătății – toate fac parte din experiența de vizitare a celor care trec pragul instalației artistice Conexiuni fragmentare | un muzeu al singurătății. Echipa asociației Create.Act.Enjoy, alături de 20 de voluntari cooptați din comunitate, întâmpină publicul larg în perioada 1-10 noiembrie la Casa TIFF Cluj, unde este deschis muzeul singurătății.
Inaugurarea are loc vineri, 1 noiembrie, de la ora 18:00 până la ora 21:00, iar în perioada 2-10 noiembrie, muzeul singurătății este deschis zilnic în intervalul orar 15:00 – 20:00.
Intrare liberă, fără rezervare în prealabil, însă se recomandă vizitarea pe tot parcursul programului, pentru a evita aglomerația în timpul orelor de seară.
Evenimentul este dedicat vizitatorilor cu vârste peste 16 ani.
𝗖𝗼𝗻𝗲𝘅𝗶𝘂𝗻𝗶 𝗳𝗿𝗮𝗴𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲 | 𝘂𝗻 𝗺𝘂𝘇𝗲𝘂 𝗮𝗹 𝘀𝗶𝗻𝗴𝘂𝗿𝗮̆𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗶 – 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝗮𝗿𝘁𝗶𝘀𝘁𝗶𝗰𝗮̆
𝗰𝗼𝗻𝗰𝗲𝗽𝘁: 𝗗𝗶𝗮𝗻𝗮 𝗕𝘂𝗹𝘂𝗴𝗮
𝘀𝗲𝘁-𝗱𝗲𝘀𝗶𝗴𝗻: 𝗔𝗱𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗕𝗮𝗹𝗰𝗮̆𝘂
𝘀𝗼𝘂𝗻𝗱 𝗱𝗲𝘀𝗶𝗴𝗻: 𝗥𝗔𝗪 𝗖𝗿𝗲𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲𝘀
𝗺𝘂𝘇𝗶𝗰𝗮̆: 𝗔𝗱𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗣𝗶𝗰𝗶𝗼𝗿𝗲𝗮, 𝗥𝗼𝗯𝗲𝗿𝘁 𝗚𝗮̆𝗴𝗲𝗮𝘁𝗮̆, 𝗗𝗮𝗻𝗶𝗲𝗹 𝗦𝘁𝗮̆𝗻𝗰𝗶𝘂𝗰𝘂, 𝗗𝗮𝘃𝗶𝗱 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗮̆
𝗿𝗲𝗴𝗶𝗲 𝘁𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰𝗮̆: 𝗥𝗮𝗱𝘂 𝗕𝗼𝗴𝗱𝗮𝗻
Într-un exercițiu de sinceritate, peste 300 de persoane au împărtășit primele cinci cuvinte aleatorii la care se gândesc atunci când aud cuvântul singurătate. Cele peste 1500 de cuvinte umane au fost introduse într-un soft care folosește inteligența artificială, cu scopul de a genera o serie de haiku-uri care să surprindă esența umană și să evoce reacții emoționale, în lipsa experienței trăite. Cele peste 1.000 de cuvinte asociate cu singurătate sunt și ele expuse în prima parte a instalației și conturează o imagine foarte nuanțată a acestei stări, care are conotații dintre cele mai diverse: așteptare, libertate, bătrânețe, relaxare, întuneric, liniște, abandon, creativitate.
Explorarea singurătății din perspective variate va fi cât se poate de senzorială, prin întâlnirea cu poveștile – declarații de curaj a șase persoane care și-au împărtășit vulnerabilitățile în interviuri audio și și-au împrumutat expoziției din obiectele lor personale. Singurătatea are o funcție importantă, la fel ca foamea. Foamea te face să acorzi atenție nevoilor tale fizice, în timp ce singurătatea te face să acorzi atenție nevoilor tale sociale, de aceea singurătatea e denumită și „durere socială”’ (social pain). Creierul uman s-a dezvoltat pentru conexiune, de aceea simțim durere când suntem izolați. Însă există diferențe majore între a fi singur(ă) și a te simți singur(ă) și expoziția Conexiuni fragmentare oferă ocazia de a percepe mai clar aceste diferențe, cu
ajutorul muzicii.
Liniște. Atâta liniște încât nici nu mai știi cum sună vocea ta pentru că nu ai folosit-o pentru a vorbi cu nimeni. (singurătatea ca durere socială)
vs
Șșștt… liniște! Cineva se bucură de singurătate. (singurătatea ca reconectare cu sinele) Celor care nu se află în Cluj-Napoca să poată vizita muzeul singurătății, platforma online Conexiunifragmentare.com le este disponibilă de oriunde se simt singuri, dar conectați la internet. Curatoriată de o echipă interdisciplinară formată din Gabriela Bud – psiholog, Cristian Luchian – designer grafic, Diana Buluga – coordonator artistic, platforma include artă comunitară (de tip podcast sau colaj digital), povești anonime despre singurătate, prin care să ne dezvoltăm empatia și sentimentul de apartenență, precum și exerciții și resurse informative care să ajute utilizatorii să-și identifice forma de singurătate, să-i observe beneficiile (pentru singurătatea voluntară) sau să reducă impactul emoțional al izolării (singurătatea ca durere socială).