Criteriul folosit de Dalai Lama pentru a distinge emoțiile distructive de cele constructive este observarea perturbării echilibrului minții pe care o produce o emoție distructivă.

,, În momentul în care, la apariția unei emoții, calmul și echilibrul minții este disturbat, acea emoție este distructivă. Când, la apariția unei emoții, echilibul minții, calmul și starea de bine, nu numai că nu sunt disturbate dar sunt chiar sporite, acea emoție este constructivă. Există , de asemenea, emoții stimulate de inteligență. De exemplu, compasiunea  poate fi trezită cântărind suferința oamenilor. Când simțim realmente compasiunea, este adevărat că mintea este oarecum tulburată, dar mai mult la suprafață. În profunzime, trăim un sentiment de încredere, fără să existe tulburare în profunzimea minții. Consecința acestui sentiment de compasiune, trezit în urma unui act de reflecție, este aceea că mintea dobândește o stare de calm.

La cultivarea emoțiilor constructive, pentru a avea o imagine mai completă, pe lângă compasiune, starea de emergență și serenitate este momentul să  adăugăm iubirea și bucuria. Cultivarea practică a emoțiilor constructive presupune, întotdeauna, o abordare în conjuncție a factorilor. Nicio problemă, nicio perturbare mintală, nicio emoție distructivă nu poate fi îndepărtată printr-o abordarea unilaterală, la fel cum pentru a reuși să cultivăm emoțiile constructive avem întotdeauna nevoie de un amestec de înțelepciune și abilități. Vrei să aflii mai multe despre cum poți cultiva emoțiile constructive? Cum putem să cultivăm stări emoționale benefice pentru viața noastră? Participă la un curs de ThetaHealing, organizat de către Bio Vivo.

https://thetahealing-romania.com/2017/03/26/cum-poti-cultiva-emotiile-constructive/