Paște 2020. Se apropie Paștele Ortodox, iar ministrul de interne Marcel Vela a anunțat, marți seară, reguli speciale pentru cea mai importantă sărbătoare a creștinilor.

Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord cu Patriarhia Română privind modul în care credincioșii români vor putea primi sfintele Paști și Lumina Sfântă în noapte Învierii

Angajații Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv polițiștii de la rutieră, vor ajuta la împărțirea luminii de Înviere.

Marcel Vela, Ministrul afacerilor Interne: “Vom ajuta BOR la împărţirea sfintelor Paşti şi a luminii sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii. Am semnat împreună cu Patriarhul Daniel un acord de susţinere şi sprijin din partea tuturor forţelor pentru stabilirea unor acţiuni comune cu ocazia sărbătorilor pascale”.

Românii vor putea lua sfintele Paști de la biserică

.Pâinea sfințită poate fi luată de la biserică vineri și sâmbătă de cei care au până în 65 de ani, dar trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere.

Pentru credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, Paştele vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri, sâmbătă sau duminică, sau în prima zi de Paşte începând cu ora 6 cu respectarea măsurilor de protecţie.

Marcel Vela, Ministrul afacerilor Interne: “Având în vedere dorinţa de a se oferi Sfinte Paşti şi Lumina Sfântă s-a stabilit: pâinea binecuvântată în formă de mici prescuri, sfinţită în Joia Mare, va fi distribuită credincioşilor vineri şi sâmbătă, în intervalul 7- 17, în toare parohiile, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul bisericii şi voluntari, cu măsuri de protecţie, distanta fiind marcată în faţa locului amenajat cu distanţa specficată ca la magazinele alimentare. În declaraţia pe propria răspundere, credincioşii vor trece “ridicarea Sfintelor Paşti” şi va trece numele din zona de rezidenţa a lăcaşului de cult.

Cum vom primi Lumina Sfântă în noaptea Învierii

Distribuirea sfintei lumini aduse de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publica şi patrulele.

Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, asfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de 3 perosoane. În acest sens 2 sau 3 locatari dintr-o scară de bloc pot oferi sfânta lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor

În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului ministerului de interne de la centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.

În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie sfânta lumină în casele credincioşilor cât şi a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, masca şi mănuşi de protecţie.”

Sursa: stirileprotv.ro