Dada se da-n spectacol

Dada se da-n spectacol

Program:        Dada se da-n spectacol  Dada se da-n spectacol  

31 mai – Re-Dada 2023 –  ora 17.00

Expoziție de pictură și sculptură, Rareș H. Stoica

În cadrul expoziției vor fi expuse o serie de lucrări realizate de Rareș H. Stoica, care au ca referință asumată lucrările unor artiști ca Giorgio de Chirico, Salvador Dali, Jean Arp, Raoul Hausman, Marcel Iancu, Man Ray sau Sophie Taeuber. Artistul s-a inspirat și din piesa Inimă pe gaz a inițiatorului mișcării dadaiste, Tristan Tzara. În spiritul dadaismului, avangardei și/sau al suprarealismului, organele evocatoare ale simțurilor, limba, nasul, ochii, urechile, buzele, devin semne ale nevoii disperate de comunicare într-o infra-lume.

Astfel, vă invităm să vedeți sau revedeți între 24 mai și 31 mai, Expoziția Re-DADA a lui Rareș H. Stoica, dar de data aceasta, se vor putea admira și elemente de scenografie și costume din spectacolul Tzara arde și Dada se piaptănă.Rareș H. Stoica este absolvent al Facultății de Teatru din cadrul UBB Cluj-Napoca, clasa Miriam Cuibus, promoția 2002. Își dedică viața artelor vizuale, iubind în egală măsură emoția jocului pe scenă ca actor, a jocului pensulei pe pânză și al daltei în lemn. Imaginile în mișcare, surprinse cu camera de filmat (este regizor și producător de film în cadrul Persona Media Production), îl atrag cu predilecție. Este organizator și director al Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj ClujShorts. În calitate de vice-președinte al Asociației Persona, se implică în viața cultural-artistică a orașului Cluj-Napoca, dar și în acțiuni caritabile, de mecenat și de binefacere. În prezent, este doctorand la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

31 mai – Tzara arde și Dada se piaptănă – ora 18.00

 Vizionare spectacol

În 9 februarie 2016 a avut loc prima reprezentație a spectacolul Tzara arde și Dada se piaptănă (Fantoma de la Elsinore), realizat în coproducție de Teatrul Național Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film și Asociația Persona, la Studioul Art Club al Teatrului Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca. Construit într-un spațiu intim, accesibil unui număr redus de spectatori pasionați sau cel puțin intrigați de mișcările avangardiste, acest spectacol intră în joc cu decupaje de figuri legendare, obiecte fetiș, eșantioane vizuale și sonore specifice excentricei moșteniri artistice lăsate de DADA, cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la nașterea acestui curent care a zdruncinat temeliile artei tradiționale și a dat un impuls fabulos libertății creației artistice în secolul XX.

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la sfârșitul acestei mișcări. E momentul așadar să ne reamintim spectacolul, pe de o parte, dar pus într-un context artistic mai mare, acompaniat de o expoziție de pictură și sculptură.

Construit dramaturgic plecând de la textele lui Tristan Tzara (manifeste, poezie, teatru) precum și din corespondența cu prietenii lui și din scrierile acestora, spectacolul rememorează în spirit dadaist biografia poetului Tristan Tzara, de la plecarea sa din România și de la primele serate la Cabaret Voltaire, până în momentul autodizolvării mișcării Dada, al desprinderii lui Tzara de suprarealism și al căutării refugiului în studiul anagramelor din opera lui François Villon. Spectatorii asistă la o halucinantă poveste colaj, prin care teatrul primește în teatru manifestele dada, poemele simultane, cântecele negre, omul aproximativ, ritualurile, prieteniile și disensiunile tinerilor exaltați și justițiari ai artei, sub forma unor fantome vesele și triste cu măști avangardiste.

Ștefana Pop-Curșeu (regizorul spectacolului) este conferențiar dr. la Facultatea de Teatru și Film și director artistic la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Membră a Uniunii Scriitorilor din România și a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, îmbină pedagogia cu cercetarea teoretică și cu practica scenică. A publicat zeci de articole și studii în domeniul istoriei teatrului și o carte de autor consacrată relației dintre pictură și teatru, traduceri de piese, de texte literare, poezie și filosofie, majoritatea în colaborare cu Ioan Pop-Curșeu. Conduce revista academică Studia UBB Dramatica și a lucrat la mai multe spectacole, punând în scenă două, pe texte originale, scrise în colaborare cu soțul său. Dadaismul este una din pasiunile sale, studiul acestei grupări avangardiste focalizându-se asupra energiei teatrale și a interesului tinerilor avangardiști pentru mască și performance.

Fragmente din Tzara arde și Dada se piaptănă:

Tzara Arde și Dada se piaptană de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu,

regia: Ştefana Pop-Curşeu,

scenografia: Filip Odangiu, Rareș Stoica,

video și sound design: Rareș Stoica,

coregrafia: Cătălin Codreanu,

fumisterii: Cristian Grosu,

maestru de lumini: Jenel Moldovan.

Distribuţia:

Tristan Tzara: Filip Odangiu;

Sf. Gargal, Marcel Iancu și alte personaje: Rareș Stoica;

Sf. Casdoas, Hugo Ball și alte personaje: Cătălin Codreanu;

Sf. Govdela, Richard Huelsenbeck și alte personaje: Cristian Grosu;

Maya Chrusecz și alte personaje: Ştefana Pop-Curşeu.

31 mai – Discuții – Ora 19.30

Discuții pe marginea spectacolului cu întreaga echipă

După vizionare, vă invităm la o sesiune de discuții cu scriitorii, regizorul și actorii spectacolului. Ne propunem o discuție deschisă și destinsă, în care să ne reamintim împreună etapele construcției spectacolului, dar și experiențele (mai mult sau mai puțin plăcute) prin care am trecut. Sperăm să aveți întrebările la dumneavoastră.

31 mai – Lansare de carte – ora 20.00

Dada se dă-n spectacol de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu (Editura Școala Ardeleană), în prezența autorilor.

Cartea prezentată publicului va cuprinde textul piesei Tzara arde și Dada se piaptănă în limbile română, engleză și italiană, precum și cinci studii critice care au stat la baza pregătirii spectacolului, constituind armătura erudită a acestuia. Bogat ilustrată, această carte de artă va fi un bun prilej pentru a reînvia atmosfera spectacolelor dadaiste și a provocărilor lansate de dadaiști la adresa artei tradiționale.                  Dada se da-n spectacol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.