În 15 și 16 octombrie 2022, Teatrul de Păpuși „Puck” în colaborare cu Facultatea de Teatru și Film organizează conferința „Teatru de animație și literatură. Despre o dramaturgie a imaginarului”. Evenimentul precede Festivalul Internațional „Puck”, care se va desfășura între 17 și 21 octombrie 2022 și va marca în curând două decenii de la prima ediție.

Conferința „Teatru de animație și literatură. Despre o dramaturgie a imaginarului” va programa o serie de întâlniri între artiști și teoreticieni ai teatrului de animație din România, Ungaria, Cehia, Canada, SUA și Coreea de Sud. Evenimentul include prezentări, sesiuni de Q&A și performance-uri, manifestări găzduite de sediul Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca (str. Mihail Kogălniceanu, nr. 4), Sala Cinema.

Evenimentul va începe sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 11, în Sala Media a facultății gazdă cu un cuvânt de introducere rostit de Agnes Bartha, prodecan al Facultății de Teatru și Film din cadrul UBB. Între invitații care vor susține prezentări în prima zi a conferinței se mai numără dramaturgul Ana Cucu Popescu, regizorul Varga Ibolya, precum și Raluca Sas Marinescu, cadru didactic al Facultății de Teatru și Film, cu prezentarea „Cum să scrii pentru copiii de acum – considerații despre literatura pentru copii”. De asemenea, de la ora 15, Louise Lapointe, președinte al Comisiei de Festivaluri UNIMA (Uniunea Mondială a Marionetiștilor), va vorbi despre dramaturgia fără text, iar de la 15.15, Sun Wook Hyon, directorul Festivalului Chunchon din Coreea va susține o prezentare despre specificul scrierii pentru păpușărie, în special în literatura de specialitate coreeană. Totodată, Alexandru Torboli, de la Universitatea de Artă „George Enescu” din Iași, va susține de la 15.30 prezentarea „Text, voce și obiect în teatrul de animație”.

Cea de-a doua zi a conferinței va începe cu prezentarea Irinei Niculescu, regizor și membru al UNIMA (Professional Training Commission), despre provocările din regia teatrului de păpuși. Între invitații zilei se mai numără Oana Leahu decan al Universității de Arte din Târgu Mureș, Katerina Dolenska (vicepreședinte al Comisiei de Cercetare UNIMA), Anca Ciobotaru (cadru didactic la Universitatea Națională de Artă „George Enescu” din Iași), Bonczidai Dezső (cadru didactic la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, precum și Kisó Palocsay Kata (cadru didactic la Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB).

Conferința „Teatru de animație și literatură. Despre o dramaturgie a imaginarului” este organizată de Teatrul de Păpuși „Puck” și Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj.

Intrarea la eveniment este liberăFestivalul Internațional Puck

Ediția a 20-a a Festivalului Internațional „Puck” va avea loc la Cluj-Napoca între 17 și 21 octombrie 2022 și va cuprinde 20 de spectacole pentru copii și adulți, lansări de carte și ateliere.