I Like Cluj

  • Evenimente
  • Festivaluri
  • Informatii

2024thu20jun18:00thu20:0020 iunie Nomadism. Despre gandirea care devine corp18:00 - 20:00 View in my time

Event Details

Lansare de carte și sesiune de autografe: Nomadism. Despre gândirea care devine corp (editura Litera, colecția Perspektiv)
Invitați: Ruxandra Cesereanu, Laura Pavel și Alexandru Stermin
Gazdă: Valentin Derevlean
Despre volum:
„Laura T. Ilea scrie un eseu-performance, hibrid, în care coexistă euforia speculaţiei filosofice dezinhibate, nonacademice, cu proza de inspiraţie autobiografică, interesată de sinuoasele coagulări identitare. Soluţiile temporare la dilemele intelectuale par a veni dinspre opţiunea pentru dialogul intercultural, care flexibilizează coduri și maniere de gândire, altfel spus, dinspre un nomadism existenţial (și teoretic totodată). Invocând faimoase mode și cotituri ale teoriei ultimelor decenii, de la direcţii feministe recente la noile materialisme, Laura T. Ilea se revendică nu atât de la vreo școală critică anume, cât mai degrabă de la gândirea în alertă, „de-sedentarizată“, în descendenţa unui scriitor neînseriabil ca Marcel Moreau, iar verva ei polemică se îndreaptă împotriva rigidităţii oricărui jargon știinţific, a parohialismului unor comunităţi interpretative care vor să domine scena intelectuală de astăzi.” (Laura Pavel)
Despre autoare:
Laura T. Ilea este scriitoare și lector universitar la Departamentul de literatură comparată al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti (2005) şi doctor în literatură comparată al Universităţii din Montreal (2012).
A efectuat diverse stadii de cercetare în Europa şi în Canada.
Este autoarea unui studiu fenomenologic (Viaţa şi umbra ei. Întemeierea existenţială a cunoaşterii – Martin Heidegger, Idea, Cluj-Napoca, 2007) şi a unui studiu literar intitulat „Literatură şi scenarii ale orbirii – Orhan Pamuk, Ernesto Sabato, Jose Saramago, Honore Champion, Paris, 2013. Laura T. Ilea a publicat de asemenea un roman (Femeile occidentale nu au onoare, L’Harmattan, Paris, 2015), o culegere de nuvele (Est, L’Harmattan, Paris, 2009) şi un volum de eseuri (Meditaţii inactuale, Paideia, Bucureşti, 2001).
Articolele ei au apărut, printre altele, în revistele Idei în dialog, Studiia Phaenomenologica, Hermeneia, Arguments, Zeta Books, Inflexions, Observator Cultural sau Steaua.
Cele mai recente cărți ale sale sunt studiul „Literatura canadiană în infraroşu: Nihilismul feminin (Tracus Arte, Bucureşti, 2015) şi romanul „Cartografia lumii de dincolo” (Humanitas, 2018).

more

Time

(Thursday) 18:00 - 20:00 View in my time

Leave a comment

This website uses cookies to improve your experience. Cookie Policy