2024thu22aug19:00thu20:0022 august Intalnire cu poetul Vasile Trif19:00 - 20:00 View in my time
Event Details
Joi, 22 august, începând cu ora 19.00, vă invităm la o Întâlnire cu poetul Vasile Trif, care își va lansa recentul volum: „Pescuirea minunată / La Pêche miraculeuse”, apărut în Colecția Școala Ardeleană de
Event Details
Joi, 22 august, începând cu ora 19.00, vă invităm la o Întâlnire cu poetul Vasile Trif, care își va lansa recentul volum: „Pescuirea minunată / La Pêche miraculeuse”, apărut în Colecția Școala Ardeleană de Poezie. Ediție bilingvă, română-franceză. Traducere din limba română de Vasile Trif și Jean Poncet. Ilustrații de Vasile Trif. Cu texte însoțitoare de Horia Bădescu și André Seleanu.
Evenimentul va avea loc la Muzeul Mitropoliei Clujului. Intalnire cu poetul Intalnire cu poetul
Prezintă: Horia Bădescu, Pr. Ioan Chirilă, Vasile George Dâncu.
Amfitrion: Paul Ersilian Roșca.
Organizatori: Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, Muzeul Mitropoliei Clujului, Editura Școala Ardeleană.
„O poezie a interferenței firești, dintre sacru și profan, ne oferă părintele Vasile Trif în acest nou volum, «Pescuirea minunată». Un titlu sugestiv pentru ceea ce autorul își propune în lucrarea sa poetică. Căci dacă, odinioară, apostolul Petru își asumase condiția de «pescar de oameni», Vasile Trif se arată aici pescar al transcendenței pe care o restituie viețuirii umane. Pescuire a minunii care ține în firea ei existența. Totul construit în jurul trinității: lumină, iubire, cuvânt. Unde rolul primordial îl are cuvântul, cel ce poartă în sine virtuțile logosului. «Țes lumea aceasta în cuvinte puține», zice poetul. Fiindcă nu e nevoie de prea multe în «închipuirea» lumii, atunci când acestea își asociază tăcerea roditoare și vorbitoare, din care însuși cuvântul purcede: «Cuvintele tresaltă-n pielea întinsă-a tăcerii». Poate că tocmai de aceea poemele sale concise sunt cele care afirmă deplin virtuțile metaforei. Iar în această pescuire a sacrului, părintele Vasile Trif aduce cu sine, în îndepărtata Canada, întruchiparea etnică a acestuia, nostalgia copilăriei consumate în spațiul identitar al satului românesc, ale cărui însemne și simboluri se regăsesc în poemele sale: «se-ntoarce pământul în mine/ precum o brazdă tăiată adânc»! Mărturisiri și orizonturi poetice în care lectorul se poate regăsi oriunde va fi fiind el.” (Horia Badescu)
more
Time
(Thursday) 19:00 - 20:00 View in my time