I Like Cluj

  • Evenimente
  • Festivaluri
  • Informatii

2024thu30may(may 30)18:00sun09jun(jun 9)17:0030 mai-9 iunie Expoziția Navigatori pe mări și zări(may 30) 18:00 - (june 9) 17:00 View in my timeMuzeul de Artă

Event Details

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 30 mai – 9 iunie 2024, expoziția personală „Navigatori pe mări și zări”, cu lucrări realizate în tehnica email din creația artistei Anastasia Vdovkina.
Vernisajul va avea loc joi, 30 mai 2024, ora 18,00, în sălile de expoziții temporare (etaj) ale Muzeului de Artă, în prezența artistei și a invitatelor sale: Egri Anna, studentă și Szöllősi Helga, care va susține un moment muzical. Din partea instituției va fi gazdă Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziției.
Anastasia Vdovchina s-a născut în anul 1972 la Moscova, într-o familie de artiști. A terminat Colegiul de Artă din Piatigorsk şi Institutul de Artă şi Design din Jeleznovodsk, Rusia. A început să lucreze în tehnica emailului în anul 1993, sub îndrumarea tatălui său, Vdovkin Nikolai, artist plastic în email. A luat parte la numeroase expoziţii şi simpozioane de profil din Rusia, Germania, India, Elveţia, Austria, Ungaria, România, Slovacia, Ucraina etc. Din anul 2003 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Rusia, iar din anul 2005 și a U.A.P. din România. În 2003 şi 2004 a câştigat marele premiu la Simpozionul Internaţional de email din Kecskemet, Ungaria; în 2004 – premiul al II-lea la Trienala de email de la Budafok, Ungaria; în 2009 – premiu la Festivalul Internaţional de email din Kiev, Ucraina şi în 2010 primul loc la Bienala Internaţională de email din Sankt-Petersburg. Lucrări ale ei se regăsesc în colecţii private, în muzee de Artă din Rusia şi din alte ţări. Din anul 2004, Anastasia Vdovkina s-a stabilit cu familia în România, pe meleaguri transilvane, la Cluj-Napoca, fiind căsătorită cu Egri András, artist vizual dedicat, la rândul său, mirajului și tainelor sticlei.            Expoziția Navigatori pe mări 
Crezul artistic al Anastasiei Vdovkina se oglindește foarte bine în câteva gânduri ale sale: „în tehnica mea de pictură în email sunt două direcţii – icoane şi lucrări libere cu diferite tematici. Pentru mine crearea unei icoane nu înseamnă respectarea strictă a canoanelor religioase, dar, în acelaşi timp, nici o abordare liberă a tradiţiilor. Eu încerc să mă situez între aceste două moduri de exprimare: respectarea iconografiei prin folosirea regulilor generale ale canoanelor, pe de-o parte, dar și exprimarea viziunii mele proprii asupra icoanelor şi înţelegerea acestora, pe de altă parte.
Al doilea tip de lucrări este ca un fel de experiment pentru mine, căutând noi moduri de exprimare, de compoziţie, folosind posibilităţile oferite de aceste materiale: email, cupru şi oţel. În acelaşi timp, îmi place să combin aceste materiale cu altele, cum ar fi: lemn, fier, pietre, textile, sfoară, etc. În viziunea mea aceste materiale combinate împreună accentuează profunzimea lucrărilor de email, fiind compatibile cu acesta. Cele mai importante teme sunt: “Marea Albă”, despre nordul Rusiei. Ca oricărui artist, îmi place tema măştii. Şi noua mea temă este despre motivele din Transilvania. Prin transformarea grafică a motivelor etnice şi prin simboluri, încerc să-mi dezvolt şi exprim ideile creative despre legătura strânsă dintre trecut şi prezent, dintre om şi cosmos”.

more

Time

May 30 (Thursday) 18:00 - June 9 (Sunday) 17:00 View in my time

Location

Muzeul de Artă

Leave a comment

This website uses cookies to improve your experience. Cookie Policy