Event Details
Joi, 20 februarie 2025, începând cu ora 18.00, vă invităm la conferința „Interferențe culturale sătmăreano-clujene”, pe care profesorul Aurel Andercou o va susține în Sala de
Event Details
Joi, 20 februarie 2025, începând cu ora 18.00, vă invităm la conferința „Interferențe culturale sătmăreano-clujene”, pe care profesorul Aurel Andercou o va susține în Sala de Conferințe „Ion Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca. Aceasta va fi urmată de lansarea volumului „Sătmarul de altădată”, apărut în Colecția Locurile memoriei. Conferința Interferențe culturale
Prezintă: Mircea Popa, Robert Laszlo, Ionel Vitoc, Mircea Alexandru Birț, Vasile G. Dâncu.
Amfitrion: Valentin Orga.
Organizatori: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Editura Școala Ardeleană.
Aurel Andercou: Ca să te apuci să scrii despre gândurile, trăirile, entuziasmele și decepțiile tale, trebuie să lași timpul să-ți decanteze impresiile de moment, balastul trăirilor efemere. Noroc că memoria ajută la retrăirea lucrurilor esențiale. Înainte de a începe aceste rânduri, m-am gândit: „cui i-ar folosi?” Celor de o vârstă cu mine? Celor mai tineri? Poate că valoarea acestor rânduri nu este mai mare decât cea a unui firicel de nisip adus la mal de spuma valurilor. Încerc să evoc fapte și oameni care aparțin memoriei mele de sătmărean. Deși am locuit acolo numai 17 ani, ca educație, tradiții și mentalitate m-am considerat întotdeauna aparținând acestui loc. După terminarea liceului, contactul meu cu Sătmarul a fost, din păcate, din ce în ce mai sporadic, dar, de fiecare dată când am ajuns acolo, am trăit cu multă emoție reîntâlnirea cu minunatele mele plaiuri natale.
Viorel Dădulescu: Profesorul universitar dr. Aurel Andercou, specialist în chirurgie generală și vasculară, membru al comunității academice a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, sătmărean prin obârșie și formare, a găsit de cuviință să-și aștearnă pe hârtie amintirile din anii de copilărie, adolescență și maturitate. Bazându-se pe cunoștințele și experiențele personale, cartea surprinde viața socială, greutățile și bucuriile anilor 1950-1970 din cel mai nord-vestic oraș al țării, loc al unor multiple interferențe etnice, culturale și religioase. De asemenea, sunt descrise aspecte semnificative și interesante ale vieții medicale clujene, fiind prezentate atât atmosfera, cât și numeroase personalități din acest domeniu. Cartea este un omagiu adus sătmărenilor și Sătmarului, numele dat de popor orașului Satu Mare, familiei, colegilor și prietenilor autorului.
more
Time
(Thursday) 18:00 - 19:30 View in my time
Location
Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj
Calea Dorobanților, nr. 104