Expoziția aplicaţiilor Academiei DpIT – Soluții ingenioase pentru problemele actuale

Expoziția aplicaţiilor Academiei DpIT

Într-o perioadă apăsătoare, cu multe dificultăți, tânăra generație din marile orașe ale României demonstrează încă o data că poate descoperi soluții simple la marile probleme ale adulților. Aceasta ar fi concluzia Expoziției aplicaţiilor Academiei DpIT ediţia numărul 6,  eveniment desfășurat recent, de această dată online. aplicaţiilor Academiei DpIT

Evenimentul a atras, pe lângă publicul fidel domeniului, şi o gama largă de noi spectatori care au profitat de desfăşurarea evenimentului în online pentru a deveni susţinători ai inovaţiei în acest an, interesați de produsele inovative create de liceenii instruiți în cadrul programului. Aceștia au putut vizita „standurile” fiecăreia din cele 16 echipe participante la ediția din acest an a proiectului, au putut discuta despre aplicații, cum s-au născut ideile, cum a fost punerea în practică a acestora, planuri de viitor și multe altele.

Programul Academia DpIT, dezvoltat de Asociația “Descoperă-ți Pasiunea în IT (DpIT)”, pornit de la Cluj, oferă liceenilor din județele Cluj, Bihor, Sibiu și Braşov posibilitatea interacțiunii directe cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie, fiind susținut de peste 35 de parteneri din mediul de business, învățământ și mediul academic. Astfel, mentoraţi de developeri ai companiilor de IT partenere, cei 100 de elevi selecţionaţi din șase oraşe transilvănene au creat aplicații aflate în stadiul de prototip, cu utilitate în rezolvarea unor nevoi reale din diferite domenii, dezvoltând cu succes soluţii complexe IoT (Internet of Things) sau care implică concepte din cele mai noi tehnologii, precum AI (Artificial Intelligence).

Printre provocările pe care le-a adus ediția din acest an s-a numărat și mutarea activităților în mediul online, schimbare care s-a dovedit de bun augur în rândul elevilor participanți, deprinși deja cu acest tip de muncă.
„Viitorul se construiește de către cei care ştiu să îşi transforme visurile în realitate, iar participanții Academiei DpIT își adaugă cu succes pe listă și această abilitate. Ne-am adaptat ușor la online, deoarece creativitatea și adaptabilitatea sunt specifice tinerilor iar inovația este una dintre valorile noastre de bază. După finalizarea programului Academia DpIT, acești tineri antreprenori continuă să crească și să devină lideri”, precizează Liliana Ștefan-Cazacu, președinte al Asociației DpIT.

Editia 6.0 se remarcă, astfel, și prin faptul că elevii au avut de rezolvat probleme și nevoi actuale precum medicina sau siguranța.

„Anul acesta a venit cu nenumărate schimbări și provocări, care ne-au influențat atât modul de lucru cât și modul de a gândi. Când am început parteneriatul cu Academia DpIT, anul trecut, nu ne-am fi imaginat că vreodată vom avea sesiuni de mentorat online sau că va trebui să limităm accesul elevilor să vină fizic la sediul nostru. Și totuși, în 2020 am întâmpinat aceste provocări cărora am reușit toți să ne adaptăm cu succes. Încă de la începutul anului, când am început să vorbim despre ediția 2020 a DpIT, am apreciat că organizatorii au decis să mute întreg programul online pentru a putea continua academia care le aduce atât de multă plusvaloare elevilor. De atunci am continuat să lucrăm împreună atât cu organizatorii cât și cu echipele de elevi în mediul digital, cu excepția unor vizite din partea celor două echipe mentorate de experți Bosch, respectând desigur toate regulile de prevenție a răspândirii Coronavirus”, a declarat  Ionuț
Muntean, Responsabil pentru Inovație și relația cu Universitățile la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj.

Aplicaţiile acestei ediţii au adus soluţii la probleme din cele mai variate domenii: de la programe care ajută copiii bolnavi de cancer în procesul învăţării, platforme care facilitează integrarea pe piaţa forţei de muncă a persoanelor cu dizabilităţi, la aplicaţii care, folosind inteligenţa artificială, îţi aduc un diagnostic instant doar pe baza unei fotografii trimise, până la brățări inteligente care ajută la evitarea zonelor periculoase din oraș, cutii care ne dezinfectează obiectele personale, ori dispozitive smart care oferă un plus de siguranță bicicliștilor şi trotinetiştilor în trafic.

„Mai mult ca niciodată, e vital să cultivăm în tineri capacitatea de a se adapta oricărei situații, contrar unui mediu incert și cu multe provocări. În ciuda organizării exclusiv online, programul a reușit să-și mențină trendul ascendent în ceea ce privește rezultatele obținute. Am fost profund impresionat să remarc că nivelul tehnic al aplicațiilor a crescut, atât din perspectiva calității, cât și a complexității tehnologiilor utilizate. Soluțiile propuse de liceeni au demonstrat că sunt bine ancorați în realitate și motivați să găsească rezolvare la problemele stringente ale comunității, de la siguranța în trafic, monitorizarea defrișărilor și până la siguranța sanitară. An de an, tinerii sunt tot mai bine pregătiți și nu pot decât să transmit felicitările mele mentorilor, profesorilor și întregii echipe Academia DpIT pentru încă o ediție de succes”, a declarat Călin Văduva, CEO Fortech. aplicaţiilor Academiei DpIT

Aplicaţiile expuse ieri sunt jurizate de experţi în recunoaşterea inovaţiei, cele mai bune dintre ele urmând a fi premiate în cadrul unei festivităţi ce va avea loc în 4 noiembrie 2020, online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.