Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca marchează Ziua Mondială a Teatrului (27 martie) printr-o prezentare extraordinară a expoziției „Teatrele realizate de Fellner & Helmer”, amplu demers de cercetare internațional dedicat patrimoniului arhitectural din domeniul artelor spectacolului. Inițiat de Forumul Cultural Austriac București, proiectul este realizat de către arhitecta și specialista româncă în monumente istorice, Loredana Stasisin. Aceasta a explorat secretele a 12 din cele câteva zeci de teatre construite la sfârșitul secolului al XIX-lea si începutul secolului al XX-lea, în toată Europa – între care patru aflate în România –, de către celebrul birou austriac de arhitectură condus de Ferdinand Fellner și Hermann Gottfried Helmer. Cu ocazia celei de-a XIV-a ediții a Zilei Porților Deschise la Teatrul Național, expoziția și platforma web „Teatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecții subtile asupra specificităților locale și a valorilor identitare” vor fi lansate la Cluj-Napoca pe data de 27 martie, ora 15.00, în foaierul lojilor Teatrului Național (Piața Ștefan cel Mare 2-4).
La evenimentul de lansare vor participa arh. Loredana Stasisin, autoarea proiectului (prezență online), Ștefana Pop-Curșeu, directoarea artistică a Teatrului Național „Lucian Blaga”, Cezara Carla Pădurean, web-designer (prezență online), Andrei Popov, director adjunct al Forumului Cultural Austriac București.
Realizată în decurs de patru ani (2020-2023), această cercetare a fost condusă la Cluj-Napoca cu sprijinul Teatrului Național „Lucian Blaga”, co-organizator al expoziției în acest oraș. Documentarea a fost posibilă și cu contribuția Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Intrarea este liberă, iar expoziția va putea fi vizitată în foaierul lojilor clădirii Teatrului Național până pe data de 11 aprilie, înaintea spectacolelor de teatru și de operă programate.
Când trăiește cu adevărat clădirea unui teatru? Poate un monument istoric să mai fie în pas cu vremurile și la peste un secol de la construirea lui? De la asemenea întrebări pornește proiectul „Teatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecții subtile asupra specificităților locale și a valorilor identitare”. Expoziția și platforma electronică aferentă – https://www.fellner-helmer.theater/ – deschid ușile unor edificii emblematice din Graz, Viena (Austria), Sofia (Bulgaria), Zagreb, Rijeka, Varazdin (Croația), Budapesta (Ungaria), Cluj-Napoca, Iași, Oradea și Timișoara (România), concepute de renumiții creatori de clădiri dedicate exclusiv artelor spectacolului, Ferdinand Fellner și Hermann Gottfried Helmer. Aceste piese ale unui original puzzle continental vorbesc modurile durabile de administrare a moștenirii culturale.
„Dincolo de jocul sistemic de putere dintre factorii decidenți și comunitatea locală, joc articulat prin intermediul arhitecturilor monumentale, proiectul invită la reflecție asupra unui proces istoric în care suntem cu toții implicați: cum putem noi, oamenii de astăzi, să transmitem generațiilor viitoare, într-un mod regenerativ, toată bogăția acestui patrimoniu cultural ce ne-a fost oferit de predecesorii noștri cu atâta generozitate?”, afirmă arhitecta și specialista în monumente istorice Loredana Stasisin.
Considerați maeștrii clădirilor dedicate artelor spectacolului, austriacul Ferdinand Fellner (1847-1916) și germanul Hermann Gottfried Helmer (1849-1919) au condus unul dintre cele mai de succes birouri de arhitectură europene de la sfârșitul secolului al XIX-lea si începutul secolului al XX-lea. Peste 200 de edificii publice – teatre și nu numai – au fost ridicate după planurile lor pe tot continentul, multe dintre ele fiind funcționale și în prezent. În Europa de Sud-Est, România posedă cel mai mare număr de teatre construite de cei doi arhitecți, aflate la Cluj-Napoca, Iași, Oradea și Timișoara. Lor li se adaugă și Palatul de Justiție de la Suceava, realizat după planurile lui Ferdinand Fellner.