Asociația de Chitară Transilvania anunță debutul celei de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Chitară Transilvania, eveniment ce se va desfășura în perioada 30 august – 4 septembrie 2022. Ca de fiecare dată, principalii parteneri ai festivalului sunt Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca.  Festivalul Internațional de Chitară Transilvania  Festivalul Internațional de Chitară Transilvania

Cu ocazia aniversării a douăzeci de ediții, dar și în urma ridicării restricțiilor din perioada pandemică, Echipa TIGF a depus eforturi susținute pentru a aduce muzica chitarei clasice mai aproape de melomanii clujeni și nu numai.

Prin urmare, festivalul readuce pe scena Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima” recitalurile marilor maeștri internaționali. Printre artiștii care vor susține recitaluri în cadrul ediției aniversare se vor număra atât nume mari ale școlii chitaristice naționale și internaționale cât și laureați ai edițiilor precedente: Giulia Ballaré (Italia), Lovro Peretić (Croația), Bogdan Mihăilescu (România), Tudor Niculescu-Mizil (România), Chinnawat Themkumkwun (Thailanda), Belmin Okanovic (Bosnia și Herțegovina), Aleksa Šarčević (Serbia) și Sergiu Hudrea (România).

Ediția din acest an va fi una hibridă, constând în difuzarea concursurilor de înregistrări video în mediul online (pe platformele Youtube și Facebook) și susținerea de cursuri de măiestrie atât prin prezență fizică (în Cluj-Napoca) cât și la distanță (pe platformele de comunicare online, precum Skype și Zoom). Înscrierile în cadrul concursurilor și/sau cursurilor de măiestrie se pot face în perioada 1 – 21 august 2022, direct pe site-ul festivalului.

Un alt element nou din cadrul ediției aniversare îl reprezintă structura concursurilor din cadrul festivalului. Din dorința de a veni în întâmpinarea tuturor celor care studiază chitara clasică indiferent de nivelul de performanță, în cadrul festivalului se vor desfășura două concursuri, „Dumitru Capoianu” și „Mihai Babii”, având două niveluri diferite de virtuozitate, structurate ca și în anii precedenți pe categorii de vârstă. Concursul de chitară clasică „Dumitru Capoianu” se adresează chitariștilor care au ajuns la un nivel ridicat de performanță și cuprinde două secțiuni, una pentru chitară clasică solo și o alta pentru muzică de cameră. Concursul de chitară clasică solo „Mihai Babii” se adresează tuturor iubitorilor chitarei clasice, indiferent de nivelul de virtuozitate.

Juriile concursurilor vor fi alcătuite din personalităţi ale chitarei clasice și profesori ai școlii chitaristice naționale și internaționale, astfel reunind peste douăzeci de membri din șapte țări: Bosnia și Herțegovina, Croația, Italia, România, Rusia, Serbia și Thailanda.

Primul concurent clasat în categoria a cincea a concursului „Dumitru Capoianu” va primi Trofeul TIGF2022 realizat de celebrul sculptor Ovidiu Guleș și un premiu în valoare de 1000 de EURO. De asemenea, se vor acorda premii în bani pentru locurile întâi, al doilea și al treilea, la fiecare categorie de vârstă. Pe lângă aceste premii, organizatorii vor acorda și burse de participare la competiții prestigioase din spațiul european, partenere ale Festivalului Internațional de Chitară Transilvania.

Programul complet și detalii despre TIGF2022 vor fi anunțate curând pe paginile oficiale ale festivalului.