Gabriela Ruse s-a calificat în semifinalele Transylvania Open WTA 250 și a obținut astfel, la Cluj, cea mai importantă victorie a ei din acest sezon. În sferturile de finală, ea a învins-o pe Emiliana Arango (locul 118 WTA) în trei seturi (scor: 6-1, 0-6, 6-1). Prin calificarea în semifinalele Transylvania Open, Gabriela devine prima jucătoare din România de la Simona Halep încoace (2021) care ajunge în această fază la Cluj. După cele trei victorii obținute săptămâna aceasta în fața unor jucătoare mult mai bine clasate, Gabi, intrată în turneu cu wild card, se apropie de revenirea între primele 130 de jucătoare ale lumii.

Gabriela Ruse: ”Mi-am dorit extrem de mult să ajung în semifinală! A fost un meci foarte greu cu o adversară dificilă. A trebuit să dau tot ca să pot câștiga astăzi și mă bucur că am arătat, din nou, cel mai bun tenis al meu. Rețeta cred că a fost puterea mentală, faptul că am avut toată echipa alături de mine și că mi-au dat foarte multă putere, dar clar și publicul care m-a susținut necondiționat. Cred că ce am îmbunătățit în ultimul timp este constanța, am reușit să nu mai greșesc atât de mult. Sunt o sportivă și o tenismenă foarte agresivă. Îmi place foarte mult să domin punctele și cred că tenisul meu arată cel mai bine atunci când am încredere în mine.”

În semifinale, Gabriela Ruse o va întâlni pe Rebeka Masarova (Spania), care a eliminat-o din competiție, în sferturile de finală, pe Ana Bogdan. Cele două au jucat ultimul meci al zilei, o partidă strâns disputată, începută promițător de Bogdan.

Rebeka Masarova: ”Știam că va fi un meci greu. Am mai jucat cu Ana Bogdan. Știam că joc bine, dar ea a jucat și mai bine în primul set, dar și în setul doi. A fost greu din punct de vedere mental să-mi mențin jocul. Cred că am jucat bine pe backhand și am schimbat stilul de joc pe parcurs. În ce o privește pe Gabriela Ruse, a avut o săptămână grozavă aici la Cluj. Știu că a avut o perioadă grea din 2021 încoace. Acum pare că a revenit. În plus, joacă acasă, așa că voi încerca să joc cel mai bun tenis al meu.”

Ana Bogdan: ”Îmi place foarte mult acest turneu și îmi pare rău că am ieșit din competiție. Dar trebuie să fiu realistă și să îi acord credit si Rebekăi. A jucat foarte bine și n-a cedat nicio secundă. Au fost câteva momente în tie-break când poate, dacă aș fi luat alte decizii, scorul ar fi fost în favoarea mea. Dar per total sunt mulțumită. Sunt recunoscătoare pentru acest an. Am avut șapte victorii consecutive, iar la Cluj a fost un turneu intens, cu meciuri grele, pe care cu siguranță nu o să le uit.”

Tamara Korpatsch a fost prima jucătoare care s-a calificat în semifinalele Transylvania Open, după victoria obținută în fața Dariei Snigur, scor 3-6, 6-2, 6-4. În urma acestui succes, Korpatsch va reintra în top 100 mondial de săptămâna viitoare. Sâmbătă, va juca a doua ei semifinală WTA din acest sezon, și se va lupta cu Eva Lys pentru a ajunge în prima finală WTA a carierei.

Tânăra Eva Lys (21 de ani) trăiește o săptămână excelentă la Cluj și adună victorie după victorie. În primul meci jucat la Transylvania Open a eliminat-o pe Sorana Cîrstea, favorita numărul 1 a turneului, iar în cel de-al doilea a salvat o minge de meci cu Jaqueline Cristian și a întors partida în favoarea ei. Vineri, ea s-a calificat în prima ei semifinală WTA, după două seturi scurte jucate cu Ekaterina Makarova, scor 6-2 și 6-2.

semifinalele Transylvania Open

Leolia Jeanjean și Valeriya Strakhova s-au calificat în finala de dublu, după ce le-au eliminat din competiție pe Monica Niculescu și Anna-Lena Friedsam. Jodie Burrage și Jil Teichmann au câștigat vineri în fața echipei formate din Gabriela Ruse și Alycia Parks, iar sâmbătă se vor lupta pentru locul în finală cu Dalia Jakupovic și Irina Khromacheva.

Sâmbătă, 21 octombrie, se joacă semifinalele la simplu, și ultima semifinală la dublu.

Programul meciurilor de pe terenul central (start ora 15:00):
E. Lys (GER) vs T. Korpatsch (GER)
NB 5:00 PM [4] R. Masarova (ESP) vs [WC] E. Ruse (ROU)
J. Burrage (GBR) / J. Teichmann (SUI) vs D. Jakupovic (SLO) / I. Khromacheva

semifinalele Transylvania Open

Transylvania Open WTA 250 are loc în perioada 16-22 octombrie 2023. Meciurile se joacă indoor, pe hard, în sala polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca. Sala a fost împărțită în două terenuri de joc: Terenul Central și Terenul 2. Pe lângă aceste două terenuri, au mai fost amenajate încă două pentru antrenamente. În total, 32 de jucătoare vor concura la meciurile de simplu, și 16 echipe la dublu. În joc sunt puse 280 de puncte WTA și premii în valoare de 259.303 dolari.

semifinalele Transylvania Open

Bilete și acces

Abonamentele la Transylvania Open 2023 sunt sold-out, însă fanii tenisului care vor să vină la turneu mai pot încă să achiziționeze bilete de o zi care oferă acces la toate meciurile din ziua respectivă, de pe ambele terenuri de joc. Pentru ziua de sâmbătă, organizatorii vor deschide nivelul 3 al BT Arena, pentru a suplimenta numărul de locuri pentru doritori. Biletele la turneu sunt disponibile exclusiv pe entertix.ro și sunt nerambursabile. Entertix este partenerul de ticketing exclusiv al turneului Transylvania Open.