Scriitorul și istoricul de artă Grigore Arbore (România) este invitat de onoare la Festivalul Internațional de Carte Transilvania, unde, în calitate de poet, va lansa antologia „Apa de zăpadă” (Editura Școala Ardeleană, 2017).

Grigore Arbore (pseudonimul literar al lui Grigore Popescu) s-a născut la 11 iunie 1943 în comuna Pietroșița, Dâmbovița. A parcurs studiile universitare la Cluj și București, finalizate cu specializarea în istoria lumii antice și arheologie. A refăcut parcursul universitar obținând licența în istoria artei și doctoratul în teoria și istoria criticii de artă la Scuola Normale Superiore di Pisa (1975). A predat Istoria Culturii Europene și Istoria Artei la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” (1970-1973) și la Universitățile din Pisa, Ferrara și Universitatea de Arhitectură din Veneția (după ce a emigrat în Italia în 1987). În țară a publicat, înainte de 1987, numeroase cărți de istoria artei, foarte apreciate, unele devenite repere în învățământul universitar umanistic de istoria artei: „Piero della Francesca” (1974); „Futurismul” (1975); „Cetatea ideală în viziunea Renașterii” (1978), „Forma ca viziune. Bernini și stilistica barocului” (1984). De asemenea, este autorul a zece volume de poezie care s-au bucurat de succes și de o bună receptare critică. Din 1989 a lucrat în cadrul Consiliului Național de Cercetare din Italia, mai întâi ca cercetător, apoi ca expert național, fiind ulterior senior scientist și director pentru tehnologie în cadrul aceleiași structuri. În Italia, în paralel cu activitatea științifică, a fost membru, din 1987, al Comitetului Științific al „Electa”, editură de prim-plan la nivel mondial în ce privește publicarea de cărți de istoria artei și culturii și istoria arhitecturii. A îngrijit volume din categoria „Mari opere” și a planificat, coordonat și a fost coautor al monumentalei colecții „Pictura în Europa”. Lucrarea sa „Arta în timpul monarhiilor absolute” (1997) este una de referință în bibliografiile universitare pentru arta europeană în faza înfloririi barocului. A coordonat științific realizarea unor mari expoziții de istoria artei și culturii, acordând o deosebită atenție promovării valorilor culturale ale României („Dacii” – Florența, 1997; „Traian: la hotarele imperiului” – Ancona, 1998; „Creștini din Orient” – Triest, 1999). A îngrijit volume dedicate științei și tehnologiei bunurilor culturale, culturilor antice din stepele nord-pontice, relațiilor culturale între Țările Române și Veneția. A fost director de cercetare al Fundației Casa Regiunilor Mediteranei, organ guvernamental (2006-2011). În 2014, cartea sa „Isus între tâlhari”, conținând studii de istoria artei și culturii, a primit Premiul Academiei Române pentru istoria artei. În același an i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania se va desfășura în perioada 3-8 octombrie 2017 în Piața Unirii din Cluj-Napoca.