“Guardiola din handbal” și-a intrat în pâine la naționala României

Naționala masculină a României s-a reunit pentru prima oară oficial sub comanda spaniolul Xavier Pascual, celebrul antrenor al Barcelonei. Tehnicianul iberic a impus deja o disciplină de fier în cadrul lotului, însă jucătorii și membrii staff-ului s-au arătat încântați de noile metode de pregătire.

Tricolorii încep campania de calificare la Euro 2018 cu două meciuri de foc: pe 2 noiembrie în Belarus (echipa interului Serghej Rutenka – fostă vedetă la Real Madrid și Barcelona) și apoi pe 6 noiembrie la Cluj-Napoca în fața Poloniei, medaliată cu bronz la ultimul Mondial și semifinalistă la Jocurile Olimpice de la Rio.

Fotbal tenis și padel la încălzire

În locul clasicelor ture de alergare în jurul terenului, “Pasqui” le-a dat liber la încălzire jucătorilor și aceștia au improvizat un teren de fotbal tenis și au luat lecții de padel de la Jaume Fort, antrenorul cu portarii.

Vali Ghionea: “România poate juca ca Barcelona în câțiva ani!”

Cel mai valoros handbalist român în 2015, Valentin Ghionea spune că handbalul masculin se află într-un moment zero. Jucător în Liga Campionilor la formația poloneză Wisla Plock, extrema dreapta a naționalei este optimist că disciplina și metodele tactice ale spaniolului Xavier Pascual vor da roade în anii următori.

“Am lucrat mult tactic pentru că trebuie să punem la punct multe lipsuri pe care le avem la acest capitol. A fost însă un antrenament bun, ne-am simțit confortabil și sper să dea roade la meciuri. Pe Pasqui l-aș caracteriza ca un perfecționist. Este destul de strict, trebuie să respectăm exact ce spune dânsul. Ne-a explicat că doar concentrați 100% la fiecare antrenament putem progresa. Dacă antrenorul va sta mai mult la națională și va încerca să implementeze stilul său, poate și România va avea același stil de joc ca Barcelona, dar asta necesită timp”, a precizat cel mai bine cotat handbalist român al ultimilor ani.

 xavier-pascual

“Și pentru mine este o experiență nouă. Cu toții cred că avem de învățat de la un asemenea antrenor. Nu este intenția mea să îl perii, dar vine de la cel mai înalt nivel din handbalul mondial și prezența lui este benefică pentru tot handbalul românesc”, a completat secundul Eliodor Voica, tehnicianul campioanei Dinamo.

Eliodor Voica: “Meciul cu Polonia, un test pentru viitor!”

Aflată în grupa 2 de calificare la EURO 2018 (primele două echipe se califică la turneul final), alaturi de Polonia, Belarus și Serbia, România pornește conform calculelor hârtiei cu șansa a patra. Secundul Eliodor Voica este însă optimist că mixtul între jucătorii cu experiență din străinătate și tinerii promovați din campionatul intern va da rezultate în următorul ciclu olimpic.  “Belarus și Polonia sunt două adversare foarte puternice, dar nimic nu este pierdut de la bun început și trebuie să credem în șansa noastră. Jucătorii sunt pregătiți mental pentru aceste dueluri și le abordăm cu optimism. Ne aflăm într-o schimbare de generație, una normală. Nu suntem favoriți în această grupă, însă experiența unor astfel de meciuri cu echipe de top ne va ajuta să ne vedem exact nivelul și ce mai avem de lucrat pe viitor pentu a ajunge la Jocurile Olimpice din 2020!”, a precizat Eliodor Voica.

Ajuns la 32 ani, Valention Ghionea spune că motivația unei eventuale calificării la Jocurile Olimpice îl determină să excludă din start orice gând al retragerii înainte de Tokyo 2020. “Întodeauna am visat să particip la Jocurile Olimpice. Am avut totuși puține șanse în carieră, aceasta este probabil ultima și nu vreau să o ratez. Cred că am ajuns la maximul maturității sportive și sper să pun experiența în slujba echipei naționale. Avem și mulți jucători tineri alături de noi, mi se pare normală această strategie. Este o generație foarte bună și în doi-trei ani o parte dintre ei vor fi probabil piese de bază în angrenajul naționalei”, a concluzionat Valention Ghionea, golgheterul și recordmenul de selecții la națională dintre jucătorii aflați în activitate (715 goluri în 143 meciuri – locul 6 în clasamentul all-time al golgheterilor)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.