În 2022, shoppingul în mall capătă o dimensiune… istorică

shoppingul

În anul 2022, misiunea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei de a fi cât mai prezent în comunitate continuă și se extinde spre spații noi de expunere. Pe lângă proiectele expoziționale de pe instalația ”10×10” (Bulevardul Eroilor), pe care MNIT va continua să le ofere lunar, acum și mersul la shopping va putea avea și o altfel de încărcătură decât pungile cu produse: una culturală. Prin parteneriatul dintre MNIT și Iulius Mall, MNIT va oferi lunar expoziții și activități în Iulius Mall, iar după ce timpul va permite, acestea se vor extinde și spre Iulius Parc. shoppingul shoppingul shoppingul

Prima expoziție de acest gen a avut loc în perioada 15 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022 și a surprins o istorie a Crăciunului la Cluj, iar pentru că luna februarie este o lună a iubirii, MNIT oferă publicului o poveste care a tulburat presa națională și internațională atunci când a iești la iveală: ”Romeo și Julieta de la Cluj”. Nu este vorba despre o iubire din zilele noastre, ci despre o iubire care durează deja de secole și căreia nici măcar moartea nu i-a putut pune capăt. Mai mult decât atât, am putea spune că moartea, până la urmă, i-a dat nemurirea, prin trecerea ei, ca descoperire, în istorie.

În perioada 2012-2013, în contextul lucrărilor de restaurare-reabilitare a Mănăstirii Franciscane din Piața Muzeului, a ieșit la iveală un mormânt dublu, medieval, în care cei găsiți acolo încă se țineau de mâini. Este unica descoperire de acest gen din România. Expoziția oferită de Muzeul Național de Istorie și găzduită de Iulius Mall vă spune povestea acestei descoperiri arheologice, contextualizând-o istoric.

Tot în luna februarie, mai exact în weekendul 26-27 februarie, MNIT organizează în spațiul Kidsland din incinta Iulius Mall o serie de ateliere de confecționat mărțișoare cu tematică de ceramică preistorică. Participarea la aceste ateliere este gratuită și se poate face doar pe bază de rezervare (pentru mai multe informații despre orar și înscrieri, urmăriți paginile oficiale de Facebook și Instagram ale MNIT și Iulius Mall).

Din luna martie, MNIT aduce în Iulius Mall ”Grația și feminitatea din vremurile de demult”, respectiv o expoziție dedicată femeii și care prezintă portrete spectaculoase din colecțiile grafice ale muzeului.

Prin astfel de demersuri, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei își propune să familiarizeze publicul atât cu colecțiile muzeului, cât și cu activitatea din spatele exponatelor.  În același timp, găzduind aceste activități, Iulius Mall își arată susținerea pentru istoria și pentru cultura comunității din care face parte.

În același timp, rugăm publicul să urmărească paginile oficiale ale MNIT, pentru informații despre proiectele și expozițiile care vor avea loc în următoarea perioadă. Menționăm că expoziția ”LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România” va mai putea fi vizitată doar până în 30 aprilie 2022, după care vom pregăti spațiul pentru un proiect surpriză, despre care vă vom spune mai multe pe parcurs. Tot în acest an va fi deschisă publicului și expoziția ”ZMEA – Zei și muritori din Egiptul Antic”, unde publicul se va putea reîntâlni cu mumia egipteană, un artefact extrem de cerut în ultimii ani. Expoziția ”Istoriile Clujlui” rămâne deschisă publicului la etajul I al muzeului pe tot parcursul anului. Pe lângă această ofertă expozițională, anunțăm publicul că va urma o perioadă cu foarte multe evenimente marca MNIT & partenerii, fie că acestea vor avea loc la muzeu, fie că se vor desfășura în spații mai neconveționale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.