Încă două echipe s-au calificat în Finala Națională: Pisicile Sălbatice și Boca Junior vor să meargă de la Cluj în Brazilia, via București

Parcul Sportiv Universitar Prof. Dr. Iuliu Hațieganu a fost cel mai vizitat loc de către tinerii din Cluj în acest weekend, iar mirajul calificării în Finala Națională din București și șansa de a merge în Brazilia, la Finala Mondială Neymar Jr’s Five, i-au făcut pe sute de fotbaliști să nu stea prea mult pe gânduri și să se înscrie în competiție. Pisicile Sălbatice și Boca Juniors au dat lovitura și vor avea misiunea de a-și reprezenta regiunea, pe 9 iunie, la turneul final din Capitală în urma căruia România își va alege campioana națională premiată cu participarea la competiția organizată la Instituto Projeto Neymar Jr.

Formatul Neymar Jr’s Five li se potrivește de minune jucătorilor tehnici, rapizi, cu dribling bun și viziune, iar competiția de la Cluj a venit ca o confirmare exactă. De ce? Pentru că finalul celor două zile de concurs le-a aparținut unor echipe foarte tinere care au excelat exact la cele mai importante capitole dintr-o luptă în care alții s-au bazat pe interpretarea cât mai bună a regulilor și găsirea unor avantaje de moment, în speranța că aceasta e cheia spre succesul mult așteptat. Dar experiența căpătată în ani de juniorat, talentul șlefuit la echipele de club din localitate și “pedigree-ul” de fotbalist s-au dovedit mult mai importante și au adus cu ele o mare satisfacție pentru 12 tineri care vor merge la București având în spate încrederea și entuziasmul date de eticheta de cei mai buni ardeleni în jocul cinci la cinci cu reguli speciale.

În prima zi în care clujenii s-au luat la întrecere sub razele soarelui, cinci tineri între 16 și 18 ani au trecut neobservați prin mulțimea dinamică. Nu aveau un fizic impresionant, păreau mai degrabă niște copii veniți la distracție după o săptămână de teme și teste grele date de profesori, dar nu au avut nevoie de mult timp pentru a atrage privirile printr-un joc diferit, în viteză, pe care adversarii nu l-au putut contracara. Și-au ales numele Pisicile Sălbatice, și-au așteptat cuminți rândul pentru a intra în competiție, iar când s-au văzut pe teren nu au făcut altceva decât să pună în practică sfaturile primite în ani de antrenamente și exerciții. Toate pasele date, toate sprinturile împrejurul terenului și toate șuturile exacte aveau să conteze, chiar dacă favoriții se numeau Big Team, o echipă care conținea trei dintre jucătorii care au reprezentant România la Finala Mondială din urmă cu doi ani.

Pentru Pisicile Sălbatice, startul a fost ușor, iar intrarea în fazele eliminatorii nu a venit cu nicio diferență, pentru că puștii talentați care joacă fotbal la LPS Cluj au știut ce au vrut din primul moment. Unul dintre ei a rămas în apropierea porții pentru a asigura liniștea, ceilalți patru au dat frâu liber imaginației debordante în atac, iar golurile au venit pe bandă rulantă. În sferturi, au marcat de cinci ori contra “Pădurarilor” și, chiar dacă au primit două goluri, drumul spre semifinale a fost ușor. Acolo, în față le-a ieșit echipa “Faci ce spune Becali”, iar rezultatul nu a fost diferit: 5-1, după un nou meci bun, fără emoții. Finala se anunța, însă, mult mai dificilă, lucru recunoscut  la finalul concursului: “Știam că jucăm împotriva unor jucători care au mers în Brazilia în urmă cu doi ani. Pe de o parte ne-a motivat, pe de altă parte ne-a făcut să ne gândim că vom avea un meci foarte greu”, ne-a spus, mândru, Casian Cîmpean, puștiul de 16 ani care și-a asumat rolul de lider al unei echipe care a impresionat.

“Între a lua Bacalaureatul și a merge în Brazilia, aleg să mergem în Brazilia”

Teamă de adversar? Emoții? Nici vorbă! Un 5-0 spectaculos a risipit orice dubiu, iar concluzia generală a fost că cea mai bună echipă prezentă în competiție a și reușit să câștige. Cum? Prin experiență în fotbalul 11 la 11, dar și datorită anilor petrecuți împreună pe terenul de fotbal de Casian Cîmpean, Dragoș Balint, Rareș Isac, Alexandru Hedeș și Cosmin Chiorean: “Toți jucăm fotbal la LPS Cluj, toți suntem Under 17, doar Cosmin e Under 19. Ne știm de foarte multă vreme, facem antrenamente zi de zi împreună și asta ne-a ajutat foarte mult, pentru că ne-a fost mult mai ușor să ne găsim pe teren. Probabil a contat foarte mult mentalitatea, gândim foarte pozitiv”, a sunat discursul puștilor care se vor întrece cu alți tineri talentați din toate zonele țării pentru un loc în Finala Mondială din Brazilia, înainte de a vorbi desprea calitatea care i-a ajutat să iasă la suprafață: “Noi credem că avem o tehnică foarte bună și că excelăm când vine vorba de finalizare, suntem foarte buni în fața porții. Ne place să marcăm, pentru că asta face ca echipa adversă să piardă un om, dar am schimba regula conform căreia nu ai voie să intri în careu. Formatul e unul extraordinar, în care trebuie să ai viteză și să gândești foarte repede”.

Pe 9 iunie, trei clujeni, un tânăr din Mediaș și unul din Vatra Dornei vor veni la București pentru a juca în aceeași notă, cu aceeași pasiune și a-și trece numele pe biletele de avion spre Brazilia rezervate celor mai buni dintre români. Iar Cosmin Chiorean, un tânăr de 18 ani pe care-l așteaptă examenul maturității, știe ce vrea: “Între a lua Bacalaureatul și a merge în Brazilia, aleg să mergem în Brazilia și să aflăm de la Neymar care a fost mentalitatea care l-a ajutat să ajungă fotbalist”, ne-a spus Cosmin, aprobat zâmbitor de restul coechipierilor.

La câteva ore după succes, Pisicile Sălbatice au revenit la terenuri, duminică, pentru a-i urmări la lucru pe cei care aveau să le devină adversari pe 9 iunie. Și au avut ce vedea, pentru că a doua zi de concurs nu s-a lăsat mai prejos, a fost la fel de spectaculoasă și s-a terminat cu un deznodământ similar. O altă echipă formată din tineri care pun fotbalul pe primul plan, Boca Juniors, a avut un parcurs fără greșeală, a pus în scenă o prestație asemănătoare cu cea a câștigătorilor de sâmbătă și a fost răsplătită cu același premiu.

“Suntem rivali pe teren, dar suntem prieteni în afara lui”

Dacă Pisicile Sălbatice au avut avantajul de a juca împreună la echipa de club, Boca Juniors a fost o echipă formată din jucători “culeși” de la mai multe echipe din localitate: “Toți facem fotbal de performanță, am fost fie adversari, fie colegi de echipă. Unii dintre noi suntem la Universitatea Cluj, alții la CFR Cluj și LPS Cluj, dar asta nu contează. Suntem rivali pe teren, dar suntem prieteni în afara lui și asta ne ajută”, ne-au spus Patrick Popescu, Darius Hîmpea, Vlad Bogotean, Mihai Kereki, Arpad Takacs, Răzvan Ititesc și Sergiu Benșa, șapte tineri care au îmbinat utilul cu plăcutul, au trecut prin mari emoții, dar la final și-au atins scopul.

Cel mai greu moment al unei zile în care s-au dovedit cei mai buni s-a petrecut în semifinala cu “Brazilienii”. Atunci, după zece minute de egalitate, s-a ajuns la Golden Goal, iar Boca Juniors a câștigat datorită lui Mihai Kereki, un tânăr de 21 de ani care joacă fotbal la CFR Cluj, fostă campioană a României la fotbal pe teren normal. Un gol frumos a deschis drumul spre trofeu, iar alegerea nu a fost deloc grea: “Pentru noi, semifinala, când am ajuns la Golden Goal, a fost cel mai greu moment. L-am ales pe Mihai pentru că e căpitanul nostru, e cel mai bun dintre noi și cu toții am avut încredere în el”, au fost cuvintele frumoase pe care colegii le-au avut de spus despre Mihai Kereki. Chiar dacă postul de bază e fundaș, Mihai a fost cel care a jucat rolul cel mai important de-a lungul turneului, marcând cele mai multe goluri și dovedindu-se decisiv și în finală. Una câștigată lejer, 4-0 cu cei de la Young Boyz, în care experiența acumulată în 2017 a contat din plin: “Unii dintre noi am venit aici și anul trecut, dar nu știam regulile foarte bine și am pierdut. Contează foarte bine să cunoști regulile în amănunt, cam 80%, pentru că așa nu poți fi surprins de adversar”, au spus câștigătorii de duminică, pentru care luna mai va fi una plină cu antrenamente. Atât la echipele de club, cât și pentru finala de la București: “Până pe 9 iunie ne antrenăm, ne pregătim și încercăm să construim relații și mai bune de joc. Bine, trebuie să ne căutăm și cazare pentru Brazilia, pentru că vrem să ne facem o poză cu Neymar pe Copacabana”.

Weekendul viitor, Neymar Jr’s Five merge la Iași pentru a-i găsi pe cei mai buni dintre moldoveni, apoi are programată o oprire la Chișinău (26-27 mai) și una la Constanța (2-3 iunie), de unde ABC United și Sporting (București), High Five și Just Friends (Craivoa), FC Prisma și Galacticii (Timișoara), Brasil și Catalanii (Târgu Mureș), Pisicile Sălbatice și Boca Juniors (Cluj-Napoca) își vor afla ultimii adversari din Finala Națională de la București.

Proiect susținut de REXONA MEN, în colaborare cu MOL România, PENNY Market și Federația Română de Fotbal.

Despre Neymar Jr’s Five

Neymar Jr’s Five este un turneu de fotbal semnat de atacantul brazilian – un adevărat fenomen global. Pe șase continente și în peste 60 de țări, echipele de câte cinci jucători se luptă în meciuri de zece minute. De fiecare dată când o echipă înscrie un gol, opoziția pierde un jucător. Astfel, jocul devine rapid, tehnic, strategic și unic în lumea fotbalului. Peste 100.000 de jucători din 53 de țări s-au înscris să participe la cea de a doua ediție a turneului, iar anul 2018 promite să fie și mai mare. Echipele intră în joc cu speranța că vor ajunge în finala națională și în cea mondială, de la Instituto Projeto Neymar Jr, în Praia Grande, Brazilia. Înscrie-ți echipa acum și, cine știe, poate în curând vei juca în deplasare pe terenul propriu al lui Neymar. Îndrăznește să visezi! Outplay them all!

Despre Instituto Projeto Neymar Jr

Locația în care se desfășoară finala mondială, Instituto Projeto Neymar Jr, este un spațiu privat, aparținând unei asociații non-profit care se dedică cauzelor sociale, fondate de Neymar Jr. și familia sa. Spațiul este situat în Jardim Glória, Praia Grande, unde Neymar Jr și-a petrecut copilăria. Institutul se întinde pe o suprafață de 8,400m2 și oferă cursuri educative, activități sportive, dar și o masa caldă pentru 2,470 copii defavorizați cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani, precum și familiilor acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.