Fiti numai ochi si urechi! In  aprilie si mai impartasim entuziasmul pentru muzica si descoperim fortele creatoare ale sunetelor prin Classic for Kids. La cea de-a doua editie, proiectul de educatie muzicala pentru copii, initiat de Asociatia Classic Unlimited ajunge in sediul unei asociatii culturale, 5 scoli si doua biserici din judetele Bistrita – Nasaud, Cluj si Maramures, prin intermediul artistilor Bogdan Vaida (pianist) si Anamaria Meza (compozitoare).

Pe parcursul celor doua luni, copii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani se vor bucura de binefacerile muzicii: isi vor exersa imaginatia, vor invata cum sa-si gestioneze emotiile, isi vor largi orizonturile sonore facand si ascultand muzica.

„Carnavalul animalelor”, de Camille Saint – Saëns, piesa principala a concertelor Classic for Kids, este o suita plina de umor, opera perfecta pentru a explora diferite instrumente si a pastra treaz interesul copiilor pentru muzica. Ei vor fi antrenati in activitati pline de posibilitati, care vor porni de la fragmente ca: Lebada, Cucul de munte, Elefantul, Testoasele, Cangurii, Marsul regal al leului, Personaje cu urechi lungi. Lucrari ale lui Mozart, Beethoven si piesa special compusa de Anamaria Meza – Vanatoarea – vin sa intregeasca spectacolul ludic.

Conceput in trei parti, proiectul „Classic for Kids – Carnavalul animalelor” propune un miniconcert de pian cu povesti din lumea animalelor, un atelier interactiv de ritm si improvizatie si un exploratoriu de instrumente muzicale.

In aceasta calatorie melodioasa, Bogdan Vaida si Anamaria Meza vor avea urmatoarele opriri:

Scoala Gimnaziala  „Stefan Pascu” |  Apahida, 18 aprilie, ora 14:00

Catedrala Ortodoxa  „Sfantul Apostol Andrei” | Beclean, 22 aprilie, ora 16:00

Liceul de Arte  „Corneliul Baba” | Bistrita, 23 aprilie, ora 11:00

Scoala Gimnaziala Ciurila | Ciurila, 25 aprilie, ora 10:00

Scoala Gimnaziala nr.2 | Sighetu Marmatiei, 10 mai, ora 11:00

Scoala Gimnaziala „Florea Muresanu” | Suciu de Sus, 11 mai, ora 12:00

Sub Stejar | Targu Lapus, 12 mai, ora 14:00

Biserica Ortodoxa din Vechea | comuna Chinteni, 19 mai, ora 17:00

Camille Saint-Saëns a fost si s-a considerat un compozitor serios. Marea lui fantezie zoologica, Carnavalul Animalelor, a fost insa compusa de distractie. Probabil marele compozitor francez a lasat frau liber copilului din el. Apoi a interzis ca aceasta muzica sa se cante inainte de moartea lui pentru a nu-i afecta reputatia. Paradoxal, a devenit cea mai cunoscuta si apreciata lucrare a lui. Abia asteptam sa descoperim animalele lui Saint-Saens la Classic for Kids, alaturi de o piesa special compusa de Anamaria Meza, dar si multe alte surprize pe care le-am pregatit pentru copii. (Bogdan Vaida, initiator Clasic Unlimited si Classic for Kids)

Bogdan Vaida aduce muzica clasica mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited. El a absolvit Academia de Muzica din Cluj, apoi si-a continuat studiile in Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cantat si a trait mult timp la Freiburg, unde in 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 incoace, Bogdan Vaida a sustinut, in cadrul turneelor Klassik Mittendrin si Classic Unlimited, peste 100 de concerte in cele mai neasteptate locuri din Romania, Germania si Elvetia.

Anamaria Meza, compozitoarea care a scris piesa „Vanatoarea” si a pregatit atelierul de muzica pentru proiectul Classic for Kids, a colaborat de-a lungul timpului cu muzicieni si proiecte de exceptie, printre care: compozitoarea Violeta Dinescu (Oldenburg), mezzosoprana Christina Ascher si Janus Ensemble (Karlsruhe), pianista Claudia Bigos (Braunschweig), formatia Trio Contraste (Cluj-Napoca), „Young famous orchestra” (Cluj-Napoca), si, bineinteles, cu Bogdan Vaida in cadrul proiectului Classic Unlimited si Classic for Kids.