Jocurile video sunt lumi (virtuale) paralele unde ne refugiem de cele mai multe ori din plictiseala sau pentru a trai emotii intense, care nu au nicio consecinta asupra realitatii. In fata ecranului, prinsi in universuri fantastice alaturi de creaturi bizare sau de personajele noastre preferate, ne detasam pentru cateva ore de prezent.

Tehnologia a avansat intr-atat incat, astazi, jocurile nu mai sunt limitate la ecranele calculatoarelor, telefoanelor sau ale tabletelor. Nu mai este nevoie sa ne construim avataruri, ci putem noi insine sa interactionam cu obiectele din universul jocului, fiind transpusi in lumea virtuala a respectivelor jocuri. Desi pare un scenariu al unui film SF, cu accesorii prcum Oculus Rift sau E-Boda Avatar ne putem misca in joc, putem interactiona cu celelalte personaje, obiecte, etc, folosindu-ne de miscarile capului in toate cele trei planuri.

Masin de scris Parapark

Suna interesant, nu? Insa cu adevarat spectaculos este faptul ca in Cluj putem deveni parte din astfel de jocuri fara a avea nevoie de suportul unui calculator sau gadgeturi ca cele mentionate mai sus.

Acest gen de experiente se numesc real life escape rooms si sunt inspirate din jocurile video, precum Crimson Room sau QP-Shot. Aceste jocuri de strategie presupun ca jucatorii sa fie inchisi intr-o camera, avand la dispozitie doar 60 de minute pentru a pune cap la cap indiciile care le garanteaza evadarea. Acestia, grupati in echipe de 2 pana la 6 participanti trebuie sa rezolve diverse puzzle-uri, sa gaseasca chei si coduri care deschid lacatele si dulapurile secrete si sa puna totul cap la cap pentru a ajunge la punctul final, descoperirea cheii care deschide usa camerei si permite evadarea.

O galerie de muzeu misterioasa, in care singura urma umana este o scrisoare lasata de paznicul muzeului cu ultima sa dorinta de a aduce inapoi obiectele furate, groparul care ascunde in casa sa un conte a carui viata era amenintata de satenii pe care i-a nedreptatit, cinci savanti geniali despre care se mai povesteste ca stiau Secretele Universului, cautati de regimul nazist isi gasesc refugiu in Romania intr-o incapere misterioasa creata de Alan Turing, Houdini, Savantul Nebun si un… extraterestru, acestea sunt povestile si personajele care va asteapta sa le descoperiti secretele.

Text preluat de pe Cluj.com