KINOdiseea Altfel

KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru publicul tanar din Europa Centrala si de Sud-Est, se va desfasura anul acesta in cadrul saptamanii Scoala Altfel, intre 15 – 21 mai, in Bucuresti, Arad, Cluj si Pitesti. In cele 8 editii derulate, a adunat peste 90.000 de spectatori de toate varstele.

Dupa ce KINOdiseea a debutat la Cluj la editia din 2016, KINOdiseea se intoarce in Saptamana Scoala Altfel, cand cei mici invata despre materii neobisnuite in moduri neconventionale. Spectatorii pot vedea 11 filme premiate la editiile trecute KINOdiseea, in 14 proiectii, la Cinema Dacia, unde intrarea este libera.

Proiectiile sunt deschise luni, pe 15 mai, la ora 10:00 de Iarna lui Jill si Joy, castigatorul Premiului Publicului la KINOdiseea 2016. Jill şi Joy au grija de casa doamnei Rosebud, care e plecata intr-o calatorie. Intr-o zi, o maşina nu cu mult mai mare decat o cutie de pantofi intra intr-un morman de zapada din apropiere. Familia miniaturala aflata inauntru supravietuieşte ca prin minune, fara nicio zgarietura.

Cel mai bun film la KINOdiseea 2016, Blanka,  spune poveste unei fetite de 11 ani, care supravietuieste singura in Manila, cersind si furand de la turisti. Intr-o zi ii vine in cap o idee absurda: daca ar fi in stare sa-si cumpere o mama, ar putea duce o viata mai buna. Dar trebuie sa faca eforturi uriase pentru a aduna destul de multi bani.

Pentru copiii mai mari este de vazut Labyrinthus, castigatorul trofeului KINOdiseea pentru cel mai bun film in 2015, o istorie fantastica plina de aventuri si peripetii, in care vietile prietenilor protagonistului sunt in pericol intr-un joc video.


De neratat este si simpaticul Orasel Alandala al lui Veit Helmer, unde copiii si bunicii reusesc sa transforme un orasel din Europa intr-un loc al inventiilor si al recordurilor. Masina de gunoi devine fabrica de biciclete, o macara devine rollercoaster si totul pare posibil atunci cand imaginatia nu mai are limite.


Printre filmele din selectie se mai numara Ponyo, capodopera lui Hayao Miyazaki, castigatoare a Celui mai bun film la KINOdiseea 2012 si a Leului de Aur la Festivalul de la Venetia. Filmul ne impartaseste povestea fantastica a lui Sosuke, un baietel ce traieste intr-un oras pe o stanca de deasupra marii, si a lui Ponyo, pestisorul pe care il salveaza de la moarte si care doreste cu ardoare sa devina om.

De asemenea, filmul Ancai Miruna Lazarescu, La drum cu tata, lansat in cinematografe la inceputul anului, spune povestea a doi frati care, in 1968, incearca sa salveze viata tatalui lor ducandu-l sa fie operat in RFG.Pelicula reuşeşte sa ne poarte in mijlocul evenimentelor, cand calatoria celor trei eroi este intrerupta de tancurile ruseşti iar imensa tensiune a acestei farse a destinului ameninţa relaţia lor şi aşa volatila.

Mai multe detalii despre programul festivalului, pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/  iar rezervari la Cinema Dacia se fac la https://eventbook.ro/hall/cinema-dacia-cluj-napoca.

KINOdiseea este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul local Cluj-Napoca.

Despre KINOdiseea

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrala si Sud-Est, atat ca numar de filme, cat si ca numar de spectatori. Festivalul este recunoscut la nivel international de catre cea mai importanta asociatie pentru promovarea filmelor pentru copii, ECFA — European Children’s Film Association. In cele 8 editii, festivalul a avut peste 60.000 de participanti, iar de 3 ani se afla printre cele patru festivaluri de film pentru publicul tanar din Europa care se bucura de sprijin Media din partea Creative Europe.

KINOdiseea Altfel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top