Klaus Iohannis: Starea de urgență nu va fi prelungită. Din 15 mai vom intra în stare de alertă

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că starea de urgență nu va fi prelungită după data de 14 mai, însă începînd din 15 mai vom intra într-o stare de alertă.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

– Am finalizat întâlnirea cu premierului, am analizat situația în care ne aflăm din punct de vedere epidemiologic.

– Încep cu ceva legat de zilele care au trecut, weekend-ul de 1 mai. Am văzut cu toții că lucrurile au stat destul de bine. Sunt mulțumit de felul în care oamenii au reacționat, au stat acasă și nu am avut încălcări semnificative ale regulilor.

– Unele dintre decizile pe care le-am luat astăzi: Starea de urgență nu va fi prelungită, astfel că data de 14 mai este ultima în care mai avem stare de urgență.

– Începând din data de 15 mai, vom intra într-o stare de alertă. Situația nu s-a îmbunătățit încă, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și că suntem în normalitate.

– Câteva lucruri se vor schimba însă. Repet, epidemia nu a trecut, deci trebuie să fim foarte responsabili și să avem mare grijă în continuare.

– În realitate, nu știe nimeni până când durează această epidemie. Depinde de noi dacă o controlăm mai bine sau mai puțin bine.

– După 15 mai, ne putem mișca în interiorul localității, unde avem treabă, dar nu e bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem.

– Ce se întâmplă mai departe: așa-numita relaxare se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de regulă cam de 2 săptămâni.

– Următorul calup de măsuri de relaxare va veni la începutul lunui iunie. Din 15 mai, se vor redeschide saloanele de coafură, frizeriile, precum și cabinetele stomatologice și muzeele. Dar toate în condiții speciale de distanțare, de igienă. Cu toții vom purta mască în spații publice închise, în transportul public în comun. Măsurile de mișcare mai liberă nu se aplică în localitățile în carantină.

– Deplasările vor fi restricționate pentru a pleca din localitate, Sunt câteva excepții: în interes de serviciu, pentru probleme de sănătate, pentru sport individual, este posibil să se iasă din localitate. Râmâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane.

– Sportivii de performanță vor putea să înceapă cantonamentele, dar numai în condiții speciale. Nu vor începe competițiile decât după o perioadă lungă de pregătire.

Sursa: stirileprotv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.