Laguna Albastra se afla in apropierea comunei Aghiresu din judetul Cluj si este in topul celor 5 minuni care trebuie vizitate in Romania, alaturi de Vulcanii Noroioşi (judeţul Buzău), Focul Viu (sat Terca, comuna Lopătari, judeţul Buzău), Podul lui Dumnezeu (Podul Natural de la Ponoarele) şi Rapa Rosie (la 3 km de orasul Sebes).
Formarea Lagunei Albastre
Acest lac s-a format pe locul unei exploatări de caolin, deopotriva prin adunarea apei de ploaie cat si prin intermediul unor izvoare subterane. Denumirea de Laguna Albastra este dată de culoarea acestuia. Mai exact, culoarea este una albastra, fiind extrem de asemanatoare cu cerul.
Daca pana in anul 1990 balta era populata de pesti, in anul 1995 aceasta a secat din cauza unor lucrări ample. Din fericire, natura a avut grija sa refaca totul, iar locul a inceput sa fie din nou salbatic cu mult stufaris si multi pesti, apa adunandu-se din nou si astfel laguna si-a păstrat farmecul şi culoarea neobişnuită care i-a dat si numele de Laguna Albastra.
La marginea perimetrului ce inconjoara Laguna Albastra, apare spre vest si spre nord, o liziera a unei paduri de gorun, fapt care sporeste frumusetea locului si ii ofera un aer aparte. Pe langa frumusetea rara a locului, apa din lac este buna de scaldat, vara atingand temperaturi de pana la 25 de grade. Acesta este unul dintre motivele pentru care multe persoane aleg sa evedeze din stresul cotidian si sa se bucure de apa calda si de peisajul fermecator intr-un mediu relaxant.
Desigur, ca in zona mai exista si alte lacuri de acest gen, insa acestea sunt mult mai mici. Cel mai cunoscut lac dintre acestea este Laguna Rosie, denumirea venind de la apa de culoare sangerie. Locul este foarte frumos si merita vizitat, asta in ciuda faptului ca este putin mai slab semnalizat. In afara de relaxare, laguna este un loc ideal pentru pasionatii de fotografie, care aleg sa vina la apusul soarelui pentru peisajul incantator. Din pacate, obiectivele din comuna Aghiresu (Laguna Albastra, Castelul si Biserica monument istoric) sunt promovate extrem de putin, singurul obiectiv turistic din zona care este promovat cat de cat mai intens este Cabana Leghia.
Desi este greu accesibil, peisajul merita tot efortul. La Laguna Albastra se poate ajunge cu masina sau cu trenul şi apoi pe jos sau cu bicicleta. Accesul se poate face pe 2 rute:
ruta 1: Cluj-Napoca – Baciu – Garbau – Aghires Fabrici
ruta 2: Cluj-Napoca – Gilau – Capus – Garbau – Aghires-Fabrici sau tot pe aceasta ruta dupa Paniceni faceti dreapta pe la Cabana Leghia – sat Leghia – Aghires Sat – Aghires-Fabrici
Dupa ce treceti calea ferata, urmati drumul drept aproximativ 4 km pana la dealurile de steril unde va trebui sa lasati masina. De aici mai aveti de mers pe jos aproximativ 300-400 m.
Daca sunteti in cautarea relaxarii, dar si a unui peisaj superb trebuie sa vizitati acest miracol al naturii – Laguna Albastra.
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Comments
Cristian Socaciu
admin
Teo
I Like Cluj
szkaliczky richard
Cristian Socaciu
admin
Teo
I Like Cluj