Lansarea Asociației „Ioan Uțiu”, o șansă pentru tinerii sportivi și muzicieni

Prof. univ. Ioan Uțiu (1931-2017) a fost unul dintre cei mai apreciați și prodigioși profesori din istoria Facultății de Educație Fizică și Sport din Cluj-Napoca. A format zeci de generații de studenți, actualmente profesori cunoscuți în țară și străinătate (printre care Béla Károlyi, antrenorul multiplei campioane olimpice Nadia Comăneci). În ultimii ani ai carierei a înființat Facultatea de Educație Fizică și Sport și Facultatea de Kinetoterapie din cadrul Universității private „Avram Iancu”, unde a profesat și a fost decan, fiind și unul dintre membrii fondatori ai acestei Universități.

Una dintre cele mai mari pasiuni ale profesorului Ioan Uțiu a fost legată de dansurile populare. În anul 1970 a înființat Ansamblul Folcloric „Mugurelul” în cadrul Universității Babeș-Bolyai, ansamblu care activează și astăzi, promovând valorile dansului popular românesc. Împreună cu acesta, timp de 15 ani a susținut spectacole în țară și străinătate.

În amintirea acestui om important în cultura clujeană și nu numai, familia a înființat Asociația „Ioan Uțiu”, entitate filantropică al cărei scop constă în susținerea și promovarea tinerilor talentați din sport și artă, ce provin din familii cu posibilități materiale reduse, dar și în organizarea de evenimente asociate cu arta și sportul, promovând astfel noua generație.

Activitatea Asociației se desfășoară sub auspiciile mottoului „Îndrăznește să visezi și urmează-ți idealurile”, profesorul Ioan Uțiu fiind un promotor al valorilor umane universale precum respectul, integritatea și generozitatea.

Evenimentul de lansare a Asociației va avea loc sâmbătă, 30 iunie ora 10:00, la Muzeul de Artă, în Sala Tonitza și va fi marcat de un recital susținut de pianistul Benjamin Diószegi, beneficiar al acțiunilor de binefacere ale Asociației.

Unul dintre cei mai talentați tineri pianiști ai momentului, Benjamin Diószegi și-a început educația muzicală la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesoarei Szarvadi Irén. În anii 2011-2012 a urmat cursurile Conservatorului „Béla Bartók” din Budapesta. Din 2013 studiază la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, la clasa de pian a prof. univ. dr. Adriana Bera, actualmente fiind student în anul I de masterat. S-a remarcat de timpuriu ca un talent deosebit, câștigând premii la concursuri naționale și internaționale, cel mai recent fiind Premiul I și Trofeul Lipatti la Concursul Internațional Dinu Lipatti de la Roma – 2017.

În anii 2015, 2016 și 2018 a fost bursier al Fundației SoNoRo, participând la cursurile de măiestrie susținute de nume importante în domeniu. De asemenea, a participat cu succes la cursurile de măiestrie susținute la Cluj de mari pedagogi invitați ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” – Robert Levin (Universitatea Harvard), Cordelia Hoefer (Universitatea Mozarteum – Salzburg), William Kinderman, Melinda Lee.

Activitatea concertistică a lui Benjamin Diószegi este foarte consistentă: pe lângă recitaluri solo și camerale, artistul a susținut concerte ca solist cu orchestrele Filarmonicilor din Cluj-Napoca și Râmnicu-Vâlcea, iar în luna mai 2018 a fost solistul concertului susținut de Orchestra „Antonin Ciolan” a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea.

Alexandra Bianca Dinea este elevă la Liceul cu program sportiv Cluj-Napoca și la cei 17 ani a obținut deja rezultate remarcabile la atletism: locul III la Concursul Național de Ștafete, ediția a V-a 2017 și locul III la Pentatlon – Etapa Națională – mai 2018.

Evenimentul este sprijinit de Clubul Rottary prin punerea la dispoziție a pianului aflat la Muzeul de Artă.

Vă așteptăm cu drag la acest eveniment dedicat talentului și performanței!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.