Manastirea Sfanta Troita din Feleacu

Manastirea Sfanta Troita din Feleacu este una dintre cele mai frumoase si apreciate manastiri din intreg judetul Cluj. Manastirea Sfanta Troita poarta hramul Sfanta Troita si Sfantul Voievod Stefan cel Mare al Moldovei. Data la care se sarbatoreste hramul manastirii este 14 septembrie. Manastirea Sfanta Troita are o obste formata din calugari. Staretul de la Manastirea Sfanta Troita este Protos. Alexandru Ghent. Manastirea este amplasata in satul Feleacu din judetul Cluj

Totul despre Manastirea Sfanta Troita din Feleacu

Manastirea Sfanta Troita  din Feleacu

Asezamantul a luat fiinta la sfarsitul secolului 18, in partea de sud – est a satului Feleacu. Insa cea mai veche asezare de la Manastirea Sfanta Troita dateaza inca din anul 1581. Mai exista si alte documente care arata ca in anul 1597, calugarii de la manastire au avut nevoie de cateva barne si aproape 4000 de sindrile.

Manastirea Sfanta Troita a fost un lacas de cult modest. Acesta era compus din absida altarului, asezata la rasrit, naosul cu absidele laterale, orientate spre nord si sud si pronaosul. Arheologii care au facut cercetari la fata locului au gasit o fundatie de piatra seaca in partea de nord a manastirii. Despre aceasta descoperire se crede ca era de la clopotnita manastirii. In jurul clopotnitei si a bisericii au fost gasite 18 monahi.

panorama Manastirea Sfanta Troita

Langa Manastirea Sfanta Troita din satul Feleacu au fost construite si cateva asezaminte care erau folosite drept chilii sau alte anexe bisericesti. Aceste asezaminte erau construite din lemn si paianta. In anul 1643, la Manastirea Sfanta Troita din Feleacu s-a mentinonat pentru prima data prezenta unor calugarite. Anul 1785 a insemnat sfarsitul manastirii din Feleacu, aceasta fiind distrusa de autoritatile habsburgice. In anul 1991 se decide reinfintarea manastirii din satul Feleacu. In prezent Manastirea Sfanta Troita are in componenta sa o biblioteca ce insumeaza aproximativ 3000 de volume.

Manastirea Sfanta Troita

sursa foto:DumitruCobzaru

Manastirea Sfanta Troita este locul ideal de vizitat de catre toti cei care doresc sa vina in Cluj – Napoca. Lacasul de cult este cunoscut si apreciat in tot judetul Cluj. Cine vine pana la Manastirea Sfanta Troita cu siguranta va ramane marcat, in sensul bun si va dori sa revina cu orice ocazie.

Obiectivul este deschis turistilor fara taxa de vizitare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.