Microstagiunea estivală clujeană readuce magia spectacolelor în aer liber

Microstagiunea estivală

Armonia, versatilitatea lirică și momentele de neuitat încântă publicul clujean la Microstagiunea estivală Opera Summer Hub 2020, prin evenimente montate în aer liber pe tot parcursul lunilor august și septembrie. După succesul notabil al evenimentelor prezentate în debutul proiectului estival, serile de vineri, 28 august și sâmbătă, 29 august și duminică, 30 august 2020 vor oferi la rândul lor trei spectacole de excepție în natură, pe scenele Cluj Innovation Park.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca și Asociația Culturală „Opera 2 You” readuc bucuria muzicii și a dansului mai aproape de spectatori grație proiectul inedit co-organizat alături de Cluj Innovation Park și Asociația Clusterul de Industrii Creative Transilvania, în cadrul Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative Cluj-Napoca (CREIC) – spațiu dinamic pentru comunități de creativi, freelanceri, pentru start-up-uri, dar și corporații, cu activitate în industriile culturale și creative. Le este alături Londoner – unul dintre cele mai cunoscute branduri de pe piața HoReCa din Cluj-Napoca.

Unică pe scena culturală a României, inițiativa „Opera Summer Hub” are misiunea de a oferi o experiență artistică senzorială, adaptată contextului limitărilor pe care le traversăm în această perioadă, dând o notă optimistă peisajului clujean estival.  Proiectul se bucură de susținerea Primăriei și a Consiliului Local Cluj-Napoca, fiind prezentat în cadrul SAMER – Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României, inițiată de Ministerul Culturii.

Vineri, 28 august 2020, ora 19:00, recitalul Opera à la Carte: Seara Rusească  își va încânta spectatorii cu un repertoriu de arii și duete ale celebrilor compozitori ruși, care vor învălui terasa din cadrul Cluj Innovation Park în strălucirile imperiale ale fascinantului Sankt Petersburg. Interpretarea le aparține sopranei invitate Nadejda Cerchez și mezzosopranei Liza Kadelnik, acompaniate la pian de Lucian Dușa, artiști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Sâmbătă, 29 august, ora 19:30, cel de-al doilea eveniment prezentat săptămâna aceasta în cadrul microstagiunii estivale Opera Summer Hub este Opera Picnic: Beethoven 250. Spectacolul montat în amfiteatrul verde al Cluj Innovation Park poartă valențe aniversare, fiind dedicat celei de-a 250-a aniversări a eternului Ludwig van Beethoven, celebrată la nivel mondial pe întreg parcursul anului 2020. Evenimentul va prilejui publicului o incursiune muzicală alertă, dinamică și totodată bogată în esență și emoție, grație complexului repertoriu al compozitorului omagiat. Scena din aer liber le va aparține: tenorului Marius Vlad Budoiu și sopranei Lucia Bulucz, alături de soliștii instrumentiști: Vlad Baciu, Diana Man, Sonia Vulturar, Grigore Ciobanu, Tobac Victor, Toader Mihai. Îi va acompania Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflată sub bagheta Maestrului Adrian Morar.

Opera à la Carte: Seara spaniolă este cea care va încheia o nouă săptămână „Opera Summer Hub 2020” în aplauzele publicului duminică, 30 august 2020, ora 19:00, pe terasa Cluj Innovation Park.

Evenimentul va cuceri spectatorii cu un repertoriu de arii și cântece autentic hispanice, pe partituri îndrăgite, precum: Granada,  Volver, volver,  Por una Cabeza, și multe altele, interpretate de tenorii Marius Vlad Budoiu, Hector Lopez și baritonul Florin Estefan, acompaniați la pian de Larisa Pentea și soliștii instrumentiști  Rareș Munthiu (vioară), Grigore Ciobanu (trompetă), Marian Bălan (chitară), Onișor Rodilă (acordeon), Raul Lenart (contrabas) și Călin Lup (tobe).

 Menținând amintirea vie a proiectelor de tradiție Opera Aperta și La Operă, create de teatrul liric clujean și reiterate anual în centrul cetății clujene, proiectul „Opera Summer Hub 2020” păstrează la fel de pulsant acest spirit artistic, reamintind farmecul muzicii și al dansului ce transcend timp și spațiu, reunindu-ne indiferent de distanțele fizice. Pusă în scenă în aer liber pe terasele verzi ale Cluj Innovation Park, microstagiunea Opera Summer Hub propune publicului seri tematice săptămânale, care îmbină arta lirică cu cea gastronomică într-o fuziune fascinantă, sub egida a două concepte artistice: Opera à la Carte și Opera Picnic.

Prezentate la fiecare final de săptămână, evenimentele Microstagiunii „Opera Summer Hub 2020”  își invită spectatorii la Opera à la Carte: seri tematice atât din punct de vedere muzical cât și culinar, desfășurate pe terasa din cadrul CREIC, unde îndrăgiții soliști ai Operei clujene vor prezenta recitaluri tematice. Programul artistic va fi complimentat de cine à la Carte în același specific, pregătite cu măiestrie de bucătarii Londoner. Numărul de participanți acceptați, în contextul limitărilor de proximitate fizică, este de 100 persoane.

Cel de-al doilea proiect realizat în cadrul microstagiunii, Opera Picnic, ne aduce muzica mai aproape în amfiteatrul verde al CREIC. Generoasa scenă aprinde lumina reflectoarelor asupra unor spectacole mai ample ce vor reuni soliști, balerini și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, admirați de spectatorii care se pot bucura și de un coș de picnic special pregătit de bucătarii Londoner, servit pe paturi de picnic aranjate pe  terasele amfiteatrului. Numărul de participanți la acest proiect este de 500 persoane, iar din același considerent al normelor sanitare, spectatorii sunt rugați să își aducă propriile pături la evenimentele Opera Picnic.

Calendarul complet al evenimentelor anunță spectacole de excepție adresate iubitorilor tuturor genurilor, interpretate de soliștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și invitații lor speciali:

  • Vineri 28 august, ora 19:00 – Evenimentul Opera à la carte: Seara rusească;
  • Sâmbătă, 29 august, ora 19:30 – Evenimentul Opera picnic: Beethoven 250;
  • Duminică, 30 august, ora 19:00 – Evenimentul Opera à la carte: Seara spaniolă;
  • Vineri, 4 septembrie, ora 19:00 – Evenimentul Opera à la carte: Seară franceză;
  • Sâmbătă, 5 septembrie, ora 19:30 – Evenimentul Opera picnic: Filmul în concert;
  • Duminică, 6 septembrie, ora 19:30 – Evenimentul Opera picnic: Gala Rossini;
  • Vineri, 11 septembrie, ora 19:00 – Evenimentul Opera à la carte: Seară americană;
  • Sâmbătă, 12 septembrie, ora 19:30 – Evenimentul Opera picnic: Opereta sub clar de lună;
  • Duminică, 13 septembrie, ora 19:30 – Evenimentul Opera picnic: Disney Medley.

Bucuria revederii live a artiștilor Operei clujene cu publicul va fi una deosebită, după o distanțare socială ce i-a ținut departe de scena clasică timp de trei luni. De la ultimul eveniment liric prezentat în sala de spectacole, la începutul lunii martie 2020, contextul stării de urgență determinată de pandemia Coronavirus i-a inspirat pe reprezentanții Operei Naționale Române din Cluj-Napoca să își invite publicul pe scena virtuală a propriului site, acolo unde au prezentat treizeci și cinci de transmisii online ale celor mai reușite și apreciate spectacole din arhiva instituției, pe parcursul lunilor martie – iulie 2020. Acestea au înregistrat un record de peste 50.000 vizualizări, reamintind atât artiștilor, cât și spectatorilor forța incredibilă a artei și versatilitatea muzicii care ne reunește indiferent de distanțele fizice.

Fascinația și bucuria spectacolelor live este, însă, incomparabilă și putem să o simțim din nou pe parcursul întregii veri, la OPERA SUMMER HUB. Evenimentele în aer liber promit surprize infinite și acorduri speciale sub clar de lună, la Cluj Innovation Park.

Biletele tuturor evenimentelor Opera à la Carte și Opera Picnic pot fi achiziționate online, pe www.bilete.ro, precum și în rețeaua magazinelor Inmedio, Telekom și Vodafone. Programul complet al evenimentelor, detaliile organizatorice, precum și Regulamentul oficial dedicat spectatorilor (https://bit.ly/31Kc7sn) impus de contextul stării de alertă, se regăsesc pe pagina oficială a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, www.operacluj.ro, precum și pe site-ul de ticketing online amintit.

Proiectul Opera Summer Hub 2020 se bucură de sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.