Migrația și romanul Ulise, la simpozionul perfomativ

Migrația și romanul Ulise

Premiera spectacolului In Between Homes produs de Asociația Create.Act.Enjoy, în parteneriat cu Facultatea de Teatru și Film UBB Cluj și Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj, are loc în această seară la Fabrica Clujana (Piața 1 Mai, ultima stație pentru linia 1 de transport în comun). Atât această primă reprezentație a spectacolului de teatru imersiv de tip promenadă, cât și celelalte din 9, 13, 14, 15 și 16 iulie sunt sold out. Echipa artistică și voluntarii implicați așteaptă peste 500 de spectatori care să pășească în interiorul emblematicei fabrici Clujana, și să o descopere pe un traseu marcat de povești despre migrație inspirate de comunitate.  Migrația și romanul Ulise Migrația și romanul Ulise

Pe o suprafață de 1500 mp, echipa In Between Homes a creat nouă spații prin care publicul se va plimba, ca într-un labirint, pentru a experimenta într-un nou mod efectele plecărilor din țară asupra celor care rămân acasă. Spectatorii vor avea acces pe baza scanării biletelor cu valoare zero pe care și le-au rezervat, în grupuri ghidate de câte un voluntar. În zilele cu reprezentații (7, 9, 13-16 iulie) grupurile de spectatori vor intra în sală la intervale de câte 15 minute (de la ora 18:00, 18:15, 18:30, 18:45, 19:00 și 19:15), în funcție de ora la care și-au rezervat biletul. Pentru o bună desfășurare a reprezentațiilor succesive, spectatorii sunt rugați să ajungă la Fabrica Clujana cu 10 minute înainte de ora la care au acces, conform biletului.

În completarea spectacolului, asociația Create.Act.Enjoy organizează și un simpozion performativ In Between Homes | Ulise, destinat participanților de orice vârstă, care va reda într-un stil interactiv și dinamic conceptele tratate în spectacolul In Between Homes, ca reinterpretare a capitolului 11- „Sirene” din romanul  Ulise al lui James Joyce. De asemenea, simpozionul explică și legătura dintre capitolul abordat și întreaga carte a lui James Joyce, Ulise, dar și relația actorilor culturali clujeni cu partenerii europeni din cadrul proiectului Ulysses: European Odyssey.

Temele înainte-înapoi, a fisurii și a prezenței-absenței vor fi reflectate de către cei trei speakeri ai simpozionului performativ din perspective diferite:

Rareș Moldovan (autorul traducerii recente în limba română a romanului), din perspectiva relației cu textul capitolului;

Elena Păcurar (profesoară la Facultatea de Litere), din perspectiva relației cu romanul și universului lui Joyce;

Viorela Telegdi-Csetri (directoarea Centrului pentru Studiul Familiilor Transnaționale), din perspectiva cercetărilor asupra fenomenului migrației.

În paralel, studenții anului II Actorie de la Facultatea de Teatru și Film, coordonați de profesoara lor, Raluca Lupan, vor oglindi performativ aceste teme și abordările analitice asupra lor, pentru a face receptarea mai ușoară și pentru a activa emotiv publicul participant la discuție. Cum li se pare studenților ideea de simpozion performativ puteți afla din acest video interviu cu ei. Multe răspunsuri simpatice! În ordinea apariției în video: Călin Deneș, Maialgesa Dat, Ana Maria Marin, Oana Rotaru, Victor Muntean, Clara Roman, Octavian Mic.

Simpozionul performativ va avea loc (tot) la fabrica Clujana în data de 12 iulie, de la ora 17, iar accesul va fi liber, în baza unei rezervări la următorul link: https://bit.ly/simpozion-performativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.