Muzeul Etnografic al Transilvaniei – locul unde traditia se imbina cu istoria

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este unul dintre cele mai improtante muzee ale orasului Cluj – Napoca. De asemenea, aceasta institutie este la mare rang atat in tara noastra cat si in intreaga lume. Muzeul Etnografic este locul unde se organizeaza foarte multe evenimente cultural educative.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – caracteristici

Acesta a luat fiinta la data de 16 iunie 1922, aceasta fiind considerata cea mai mare realizare dupa Marea Unire de la 1918. Obiectivul se afla situat foarte aproape de centrul orasului, mai excact pe strada Memorandumului, la numaru 21, in cladirea Reduta. Aceasta cladire este una extrem de veche ( secolul 18 ), ceea ce ii ofera un farmec aparte acestui muzeu deosebit.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Parcul Etnografic

Trebuie sa precizam faptul ca Parcul Etnografic Romulus Vuia este o sectie separata care apartine tot de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, mai exact un muzeu al satului. Acesta este primul muzeu in aer liber din tara noastra. Parcul Etnografic Romulus Vuia se afla in bine-cunoscuta si controversata zona Hoia din Cluj – Napoca. Parcul Etnografic a luat fiinta in anul 1929, dupa 7 ani de la deschiderea Muzeuului Etnografic al Transilvaniei . Parcul Etnografic si implicit Muzeul Etnografic al Transilvaniei se poate mandri cu faptul ca aici sunt expuse diferite obiecte care dateaza inca din anul 1678 care au o valoare inestimabila.

Tot in cadrul Parcului Etnografic Romulus Vuia putem vedea 13 gosopdarii, ce au 90 de constructii si sunt caracteristice diferitelor zone din toata Transilvania (Apuseni, Bistrita, Campia Transilvaniei, zona Maramuresului, Tara Oasului, Bran etc). Cei care doresc sa viziteze acest parc raman fermecati si de cele 34 de instalatii tehnice taranesti. De asemenea, in cadrul parcului mai putem vedea si 5 case atelier, 3 biserici din lemn si o poarta de cimitir.

Este singurul muzeu din tara care reprezinta atat de fidel satele din Transilvania.  Trebuie subliniat faptul ca istoria si traditiile sunt la ele acasa doar aici, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Cu siguranta veti ramane placut impresionati dupa o vizita la acest muzeu. Asadar, putem afirma ca aici satul Transilvanean prinde viata.

Citeste si despre Salina Turda – cea mai frumoasa mina din Romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.