Premiera Cavalleria rusticana în deschiderea stagiunii la Opera Națională Română din Cluj-Napoca

Premiera Cavalleria rusticana

Opera Națională Română din Cluj-Napoca anunță deschiderea stagiunii 2022-2023 cu premiera spectacolului Cavalleria rusticana/Dodici anni dopo de Pietro Mascagni/Mario Menicagli. Cortina se va ridica în data de 24 septembrie 2022 pentru spectacolul ce aduce în atenție două opere, Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, o lucrare dramatică ce amplifică temele specifice tragicului, trădare, răzbunare și pedeapsă, și Dodici anni dopo de Mario Menicagli, lucrare scrisă un secol mai târziu, considerată continuarea operei Cavalleria rusticana. Premiera Cavalleria rusticana

Una dintre cele mai apreciate și speciale opere din repertoriul compozitorului italian Pietro Mascagni și continuarea acesteia prin creația dirijorului Mario Menicagli vor fi prezentate în premieră sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 18:30, în Sala Mare a Operei, fiind urmate de o a doua reprezentație duminică, 25 septembrie, de la ora 18:30. Fiecare reprezentație va avea distribuție diferită, astfel că publicul va avea ocazia în ambele seri să se bucure de interpretări unice, asistând, de fapt, la două Premiere. Acest spectacol are o pauză și se încheie în jurul orei 21:30.

Cavalleria rusticana este cu siguranță cea mai cunoscută dintre cele 16 opere compuse de Pietro Mascagni. Succesul său a fost enorm încă de la prima reprezentare la Teatrul Costanzi din Roma, în 17 mai 1890, iar până în prezent, această operă a fost interpretată în Italia de peste 14.000 de ori, câștigându-și dreptul la aprecierea unanimă a posterității.

Povestea începe într-o dimineață de Paște în Sicilia secolului al XIX-lea. Santuzza îl caută pe iubitul ei, Turiddu, care a trădat-o și s-a întors la fosta lui logodnică, Lola, construindu-se o intrigă bogat amplificată de personaje complexe, ce invită la introspecție, lăsând deschis finalul pentru o continuare surprinzătoare. Opera Dodici anni dopo, lucrare scrisă un secol mai târziu, reia acțiunea la 12 ani după episodul tragic din Cavalleria rusticana, în Sicilia, de Paște, marcând ziua în care Alfio iese din închisoare și se îndreaptă spre sat, în secret,  dorindu-și să

fie iertat de toată lumea. Într-o atmosferă de răscumpărare ce caracterizează finalul operei, acesta va reuși să-și îndeplinească intenția.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Națională Română din Cluj-Napoca a reunit o echipă extraordinară, din care fac parte Adrian Morar – Dirijor, Mihaela Sandu – Regizor și Anca Pintilie – Scenograf, iar distribuțiile celor două spectacole vor aduce pe scenă soliștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca alături de invitații speciali, tenorul Adrian Dumitru – Turiddu, soprana Zsuzsa Barabas – Santuzza și mezzosoprana Janetka Hosco, în rolul Lolei. Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Biletele pot fi achiziționate online, pe site-ul www.bilete.ro, și de la Agenția de Bilete a Operei în sediul inițial, de curând renovat, vizavi de Opera Națională Română din Cluj-Napoca, de luni până vineri în intervalele orare 11:00 – 13:00, respectiv 14:00 – 17:00.

Un alt eveniment important ce marchează deschiderea acestei Stagiuni este faptul că Opera Națională Română din Cluj-Napoca are un nou Partener, Bösendorfer, cel mai vechi producător de piane premium la nivel mondial ce a pus la dispoziția Instiuției în această Stagiune pianul Bösendorfer 230 Viena Concert. Reprezentând o companie ce transmite de secole flacăra ce arde din pasiune pentru piane, măiestrie dedicată și preocupare continuă față de nevoile clienților, dar care totodată a îmbrățișat adevărata diversitate în exprimarea artistică, toate pianele Bösendorfer au în comun caracteristici distincte și fundamentale în ceea ce privește modul în care sunt fabricate. Există o preocupare constantă în a crea cea mai bună experiență acustică pianistică având ca rezultat ceea ce îl poziționează ca unic pe piață, ADN-ul Bösendorfer: sunetul cald, dar totodată intens și complex. Markus Walther, Sales and Marketing Manager Europe al Bösendorfer, a menționat în cadrul Întâlnirii cu presa din 21 septembrie, faptul că fiecare pian, fie că este vorba despre Grand Uprights, Grand Pianos sau Concert Grands, este creat cu cea mai mare grijă și dedicare de către artizanii Bösendorfer. Pianul Bösendorfer 230 Viena Concert a fost ales cu măiestrie de către cunoscuta pianistă Alexandra Silocea, artist Bösendorfer de peste 20 de ani, iar prima audiție a acestui pian extraordinar a avut loc cu ocazia Întâlnirii cu presa, unde s-a interpretat cea mai cunoscută parte muzicală din Cavalleria rusticana, Intermezzo.

Așadar, o nouă Stagiune ce promite evenimente unice, alături de parteneri deosebiți, ce vor crea momente înălțătoare publicului iubitor de artă lirică și frumos!   Premiera Cavalleria rusticana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.