Reamenajarea Parcului Primăverii din cartierul Mănăștur

Reamenajarea Parcului Primăverii

În cadrul celei mai recente dezbateri a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a fost prezentat conceptul de reamenajare pentru Parcul Primăverii, unul dintre cele mai ofertante spații publice din cartierul Mănăștur, care cuprinde de asemenea reorganizarea străzilor Ion Meșter și Emil Cioran. Urmează etapa studiului de fezabilitate și ulterior licitația pentru proiectare și execuție.

„O noutate propusă în cadrul conceptului de amenajare este regândirea funcțiunilor care sunt depășite în acest moment, raportat la nevoile și standardele de calitate a vieții locuitorilor din Mănăștur. Este cazul benzinăriei de pe strada Almasului, care va fi înlocuită, parcul fiind extins pe suprafața acesteia. O altă propunere importantă este realizarea unei zone umede, amenajată cu vegetație naturală specifică. Această fâșie umedă va fi principalul element natural și acvatic al spațiului verde nou amenajat. Străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor fi reamenajate conform conceptului Oraș pentru pietoni, testat cu succes în alte locuri din oraș. Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria macheta 3D care va fi amplasată în incinta parcului. Proiectul face parte din Programul de investiții Clujul Verde și va fi finanțat din fonduri europene”, a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Soluția de amenajare presupune integrarea zonei de intervenție într-un sistem verde ce leagă zona Pădurii Făget de Parcul Iuliu Hațieganu și malul râului Someșul Mic. Concret, sunt propuse următoarele tipuri de intervenții: Reamenajarea Parcului Primăverii 

Parcul Primăverii: Reamenajarea Parcului Primăverii 

– reorganizarea aleilor și accesului în parc, pentru a facilita accesibilitate sporită tuturor categoriilor de utilizatori

– stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive etc. La aceste funcțiuni existente se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.

– evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori

– dotarea parcului cu mobilier urban modern

– amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie LED, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete)

– sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale

Străzile Ion Meșter și Emil Cioran:

– transformarea străzilor în suprafețe de tip shared space

– reorganizarea locurilor de parcare auto și dotarea unor locuri de parcare cu stații de încărcare pentru vehicule electrice

– plantarea de aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți

– refacerea iluminatului stradal și arhitectural și dotarea străzilor cu mobilier urban modern

Prin conceptul de reamenajare a Parcului Primăverii se urmărește revitalizarea spațiului public pe baza celor 3 componente fundamentale pentru o dezvoltare sustenabilă și anume: componenta ecologică, cea socială și cea economică.

Întregul concept de amenajare, cu detalii pentru fiecare zonă de intervenție poate fi consultat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la următorul link: https://files.primariaclujnapoca.ro/…/Brosura_Parcul…

Conceptul a fost realizat de către arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Olănescu și Studio 82.

Înregistrarea dezbaterii publice poate fi urmărită pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Dezbaterea dedicată Parcului Primăverii a fost parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:

Centrul de inovare și imaginație civică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.