Săpunul Cheia sărbătoreşte 131 de ani de viaţă

La 6 martie 1886, cu 11 ani înainte ca Bram Stoker să  finalizeze experienţa transilvană a lui Johnatan Harker prin Dracula, undeva în România, Lippa Braunstein fonda Cheia, fabrica de săpunuri şi lumânări.

În 1906 producea cu 50 de oameni 120 de tone, în perioada interbelică era un adevărat săpun burghez caracterizat prin specializare şi calitate pe care ofiţerii germani o asociau cu a produselor franţuzesti, calitate superioară celor germane. Îl găsim în arhive adresat atît spălării mâinilor sau de uz general cât şi special pentru copii.

In 1948 fabrica se naţionalizează, regăsim reţete din 1966, apoi în 1975 se industrializează şi devine săpunul universal al românilor. La export îl găsim sub diverse denumiri, Tiger pt ţările africane, Camila pt cele arabe.

Dupa Revoluţie nu se adaptează şi falimentează.

În 2011 l-am reînviat!

Pe aceleasi principii ca ale lui Lippa Braunstein de natural şi lucrat manual, de la comunişti preluînd doar principiul de steril ZERO, l-am înnobilat cu ingrediente neaccesibile înaintaşilor noştri, muncind cu tehnologie şi informaţie contemporană rescriem reţete de secol XIX, de perioadă interbelică, de ani 60, 70 si 80 ai secolului trecut într-un portofoliu de produse cum niciodată Cheia nu a avut.

La sărbătorirea a 131 de ani de viaţă, săpunul copilăriei generaţiei mele, cu mândrie rescrie o nobilă istorie de tradiţie românească, la 131 de ani, cu probabilitate maximă, suntem cel mai vechi brand românesc în domeniul cosmeticelor şi cel mai vechi brand românesc cu proprietar român.

Cu respect pentru cei care cred în noi şi în resursa noastră, in 5 si 6 martie, la standul nostru din Iulius Mall, toate produsele vor avea reducere de 50%. Pentru a sarbatori impreuna aniversarea noastră dar şi pentru a pregăti sărbătorirea ei, de 8 martie fiindcă real, Cheia e Femeia!, cu un cadou românesc, tradiţional imposibil de a nu surprinde!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.